• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Чешкият президент Земан връчи втори мандат на Бабиш за съставяне на кабинет

Чешкият президент Земан връчи втори мандат на Бабиш за съставяне на кабинет

/КРОСС/ Чешкият президент Милош Земан за втори път възложи мандат на премиера Андрей Бабиш в опит да сформира ново правителство, съобщава "Ройтерс".

През декември 2017 г. Бабиш състави правителство на малцинството, което не получи доверие по време на гласуване в парламента през миналата седмица.

Бабиш, милиардер и лидер на партия ANO, която спечели изборите през октомври миналата година, не може да привлече други партии за коалиция, тъй като е обвинен в злоупотреби с евросредства преди 10 г.

Днес Земан прие оставката на Бабиш, но веднага му възложи мандат да се опита да формира правителство след преговори с другите партии.

Преди двамата лидери имаха разногласия помежду си. Земан обеща да възложи нов мандат на Бабиш, оказвайки натиск върху другите партии да сътрудничат, докато Бабиш и ANO подкрепят Земан за нов мандат на предстоящия тази седмица балотаж за президент.

Чешкият президент обяви, че ще даде време на Бабиш да сформира мнозинство в 200-местната долна камара, където ANO има само 78 места.

Но Земан подчерта, че в случай на загуба на изборите тази седмица, той отново ще назначи Бабиш за премиер преди да му изтече мандатът на 7 март.

Бабиш изрази надежда партиите да бъдат по-склонни на компромис при втория опит за формиране на правителство.

Някои партии намекнаха, че са готови да участват в разговорите, но само Комунистическата партия обяви, че няма проблем Бабиш да бъде премиер, въпреки че е разследван.

Милиардерът твърди, че кабинетът му ще поеме проевропейски курс и няма да настоява за организиране на референдум за излизане от ЕС.

Социалдемократите, които управляваха страната преди изборите през октомври, ще проведат конгрес през февруари, на който ще решат дали да се присъединят към ANO.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.