• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Бахрейн обвини Катар в опит за сваляне на управлението

Бахрейн обвини Катар в опит за сваляне на управлението

/КРОСС/ Държавните медии в Бахрейн обвиниха Катар в опит за сваляне на правителството в Манама, предава БГНЕС. Заедно със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет, Бахрейн прекрати дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки тази страна в подкрепа на ислямския екстремизъм и нейната близост с Иран. Катар отхвърли обвиненията.

Държавната телевизия на Бахрейн излъчи информация, според която Катар стои зад антиправителствените протести, които разтърсват кралството от шест години. Според информацията през 2011 г. премиерът на Катар се свързал с Али Салман - лидер на най-голямата опозиционна група Ал-Уефак - и поискал от него да призове протестиращите да изпълнят улиците и да окажат натиск върху държавата.

„Трябва да използваме тези доказателства, за да повдигнем обвинения срещу страна, подкрепяща тероризма", каза Муниес ал-Марди, шеф на националния журналистически профсъюз, който излъчи информацията.

Управляваната от сунити държава Бахрейн е с шиитско мнозинство на населението и беше разтърсена от вдъхновени от Арабската пролет и водени от шиити протести, настояващи за избираемо правителство.

Ал-Уефак беше най-големият блок в избираемата долна камара на парламента до 2011 г., когато неговите депутати масово подадоха оставки в знак на протест срещу действията на властите срещу демонстрантите. През 2016 г. съд нареди разпускане на Ал-Уефак заради подкрепа за тероризма. Али Салман е в затвора от 2014 г. Властите редовно смазват протестите, които понякога са придружени с насилие.

Държавата вкара в затвора стотици граждани и отне поданството на високопоставени активисти и духовници.
Манама и Рияд редовно обвиняват управлявания от шиити Иран за подбуждане към разкол в Бахрейн.

Страната е ключов съюзник на САЩ от десетилетия и в него е разположена базата на пети американски флот.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.