• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Нов вид динозавър е открит в Патагония

Нов вид динозавър е открит в Патагония

/КРОСС/ В Аржентинска Патагония са открити останките на тревопасен динозавър, отблъскващ хищниците с ред бодли, разположени по гърба му, живял преди 140 млн. години. Откриването на новия вид динозавър, кръстен Bajadasaurus pronuspinax, е публикувано в научното списание Нейчър.

В Културния научен център в Буенос Айрес е изложена репродукция на неговия бодлив врат, съобщава АФП.
"Ние вярваме, че дългите и остри бодли - много дълги и тънки - по шията и гърба на Bajadasaurus и Amargasaurus cazaui (друго динозавър от този род) трябва да са били за възпиране на евентуални хищници", казва Пабло Галина, помощник-изследовател в държавния Съвет за научни и технически изследвания (CONICET).

"Смятаме, че ако са имали само голи костни структури или са били покрити само с кожа, те биха могли лесно да бъдат смачкани или наранени от удар когато са били атакувани от други животни", добавя той. „Тези бодли трябва да са били покрити с кератинова обвивка, подобна на тази в роговете на много бозайници".
Bajadasaurus е част от по-голямото семейство Sauropod, което е живяло от края на Триасовия период (преди около 230 млн. години) до края на късната Креда (преди 70 млн. години). Amargasaurus cazaui е живял на Южноамериканския континент около 15 млн. години след Bajadasaurus. И двата вида са открити в провинция Неукуен на около 1800 км южно от Буенос Айрес.
Това е същата зона, в която Giganotosaurus carolinii, считан за най-големия хищнически динозавър на всички времена, е открит през 1993 г. Той е живял през късния период на Креда и вероятно се е хранел с Bajadasaurus.

CONICET заяви в изявление, че шиповете вероятно са се използвали и за регулиране на температурата на динозаврите или дори да ги направят по-сексуално привлекателни за потенциален партньор. Bajadasaurus може би е имал месест гръб между бодлите, подобен на този на камилата.

"Проучванията показват, че това животно е прекарвало голяма част от времето си в консумиране на земни растения, докато очните му дъна, близо до върха на черепа, му позволявали да следи онова, което се случва около него", твърди CONICET.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.