• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Доц. Бакрачева: Притеснително е ако повече от 3 седмици се чувстваме без тонус

Доц. Бакрачева: Притеснително е ако повече от 3 седмици се чувстваме без тонус

/КРОСС/ Притеснително е, ако повече от 3 седмици се чувстваме без тонус. Това каза доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), предава Агенция „Фокус".

„Тогава бихме могли да се обърнем за консултация. Не е задължително да прибягваме до специалист. Бихме могли да се насочим към хората, които ни дават емоционалната подкрепа, от която имаме нужда. Обикновено, когато хората се чувстват зле, избягват контакти с другите, за да не ги натоварват", коментира доц. Бакрачева.

По думите й оплакването води до разтоварване на стреса и няма причина за неудобство да споделим с другите, че се чувстваме зле. „Обикновено в тези случаи хората се притесняват, че другите се ангажират да им дават съвети или да търсят решение на техния проблем. Обръщайки се към своите приятели или близки, можем да им кажем, че не търсим решение, а имаме нужда да поговорим как се чувстваме", допълни психологът.

Доц. Бакрачева поясни обаче, че в някои случаи не е добре да се прекалява с оплакването. „Това може да ни доведе до така нареченото самоосъществяващо се пророчество. Изливайки непрекъснато само негативна информация, към нас може да се върне подсъзнателно посланието, че няма на какво да се радваме", допълни психологът.

Според доц. Бакрачева без съмнение новините за терористични атаки са едно от нещата, които имат своето най-негативно влияние. „Първата е, че това не е проблем, който е под наш контрол. Засяга се основното чувство на сигурност. Втората причина, че е това нещо хронично. Не е еднократен инцидент. Чувството за несигурност неусетно се натрупва и става рамка, в която ние се самоопределяме. Вместо да имаме реалните граници и да знаем докъде сме защитени, кога не се сме и следва сами да поеме отговорността за своята сигурност, се получава, че бавно преминаваме в една обща ситуация на икономическа и физическа несигурност", коментира психологът.

По думите й, когато имаме някакъв проблем, се мобилизираме и търсим начини да го преодолеем и да го решим, а при терористичните атаки нещата не зависят от нас и няма как да ги предвидим.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.