• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Борисов нападна Запада, че не ни приема в Шенген и провъзгласи България за лидер на Балканите

Борисов нападна Запада, че не ни приема в Шенген и провъзгласи България за лидер на Балканите

/КРОСС/ Бойко Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не бъде приета в Шенген и провъзгласи страната ни за неформален лидер на Балканите. Премиерът обяви това по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" в Брюксел.

Борисов добави, че България плаща за действията на големите играчи на световната сцена.

„Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори. България е пример как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждения. Похарчихме стотици милиони. Разбира се, тук е и мястото да благодаря на Европейския съвет от Братислава, когато абсолютно всички колеги гласуваха тези пари. Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди се изляха, и на практика ефектът е много малък. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма", коментира българският министър-председател, цитиран от БНР, и изтъкна българските постижения по отношение на миграцията.

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък? България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо. И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте.

Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност. Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в България. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хумаността", каза още Борисов.

"Виждате как преминаха изборите, дори виждате една Германия, която винаги е била пример, месеци наред не може да състави правителство заради проблема с мигрантите. В Австрия е същото, в Унгария също.

Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията", обясни премиерът.

Той обяви, че още днес трябва да се даде перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

"Терминът "Западни Балкани" не го харесвам много, защото Балканите сме едни. Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия - няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачи им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите.
Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор", заключи той.

Колкото и да говорим, че Балканите са малък фактор, нека не забравяме, че две войни тръгват оттам. Затова ние предложихме два варианта. Комисията за техническото присъединяване на страните от Западните Балкани да ускорят процеса - не е в нашата компетенция да им даваме срокове. Но трябва ясно да кажем - трябва да се даде перспектива на всички. Не може да оставим „черна дупка" Косово или „черна дупка" Албания, или Сърбия, или когото и да било. Това означава, че като цяло нямаме стабилност на Балканите".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Борисов, няма да ти кажат и че Западна Европа под формата на ЕС колонизира сравнително меко Източна, затова колкото и да си отличник, няма да те пуснат при тях. Унищожи индустриалното и селскостопанското производство, за да се сдобие с пазари.

02.02.2018 00:00:18

Анонимен

Борисов, не се връзвай на приказките на Юнкер, Туск, Меркел и големите в ЕС. Те не могат да ти го кажат в очите и затова те потупват по гърба, но знаят, че за важните неща, ще има други да ти го кажат. Така се появяват хора като човекът от Бавария, който каза, че България е заплаха за Германия, ако влезе в Шенген, т.к. е корумпирана и има организираната престъпност. Това и едно дете в България ще ти го каже. Ако влезем в Шенген, контрабандата веднага тръгва за Германия. Ти би ли го допуснал, ако беше немец? Вземи седни, помисли и като разбереш, че хората не гледат какво правиш, а не какво говори, ще разбереш, че само с думи, дори тук неможе, а камо ли в Европа.

01.02.2018 19:39:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.