• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Световната банка ще консултира АПИ за въвеждането на тол система при ползването на републиканските пътища

Световната банка ще консултира АПИ за въвеждането на тол система при ползването на републиканските пътища

/КРОСС/ Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томсън подписаха изменение в споразумението за предоставяне на консултантски услуги между АПИ и Международната банка за възстановяване и развитие за разработване на цялостна визия за въвеждането на електронна система за предоставяне на европейска услуга за електронно събиране на пътни такси. Документът бе подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщава пресцентърът на АПИ.

Подписаното споразумение е първата сериозна крачка към въвеждането на тол таксите в България, подчерта министър Павлова. До края на 2015 г. финансовата институция ще направи анализ за възможностите и вариантите за въвеждането й. Предвижда се през следващите години тя да замени винетните такси, които шофьорите в момента плащат при ползването на републиканската пътна мрежа.

Дейностите по споразумението със Световната банка се изпълняват по проект „Техническа помощ за подобряване на ефективността на пътния сектор в Република България", финансиран по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 година. От управлението на проекта са спестени близо 1,4 млн. лева. Това позволява и включване на допълнителна дейност, каквато е разработването на цялостна визия за въвеждането на тол таксите. „Вярвам, че консултантите, които ще бъдат наети от Световната банка ще бъдат международни експерти с доказан и богат опит в областта на тол-системите. Тяхната експертиза е необходима за успешното въвеждане на тази нова за българските пътища форма на таксуване, но добре позната на българските шофьори при пътуванията им в чужбина. Тол-системата е най-справедливата форма за таксуване, защото плащаш за реално изминати километри, а не за период от време - седмица, месец или година", подчерта инж. Лазаров.

Световната банка е консултант на държавната пътна администрация при изготвянето на стратегически документи, свързани с повишаване на ефективността и устойчивото развитие на пътния сектор, институционалния капацитет и усвояването на средствата от европейските фондове в пътната инфраструктура до 2020 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ето крайната цел: http://bezpartien.com/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82/

13.02.2015 15:48:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.