• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

БНБ отказа на турската Д-банк да придобие банка "Виктория"

БНБ отказа на турската Д-банк да придобие банка "Виктория"

/КРОСС/Българската народна банка (БНБ) отказа на "Търговска банка Д", която е 100% собственост на турски бизнесмен, да издаде предварително одобрение на искането й да придобие акционерния капитал на "Търговска банка Виктория", която е дъщерна на фалиралата "Корпоративна търговска банка". Решението е взето в петък.

Според БНБ подобна сделка е рискова за самата Д-банк, която в момента е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания.

Банковият надзор не приема стратегията за развитие на банка "Виктория", предложена от Д- банка, която е собственост на познатия от безмитната търговия и с бензиностанции бизнесмен Фуат Гювен, който развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия.

Намерението на Д-банк са били да развива "Търговска банка Виктория" като отделна институция, а не чрез вливане.

От регулатора смятат, че подобен план не би гарантирал стабилизирането на финансовото състояние на банка "Виктория" ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление. Освен това такава стратегия би изисквала постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на "Търговска банка Д" и в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност, аргументират отказа си от БНБ.

Решението идва в момент на извънредно изострени отношения между България и Турция заради опитите на турската държава да се намесва в изборите у нас. Българските власти експулсираха или обявиха за персона нон грата няколко турски граждани с мотив, че "създават антибългарски нагласи в районите със смесено население". Между президентите на България и Турция бяха разменени задочни обвинения.

Две бяха банките в обявената през октомври 2016 г. от синдиците на КТБ шорт листата на купувачите на банка "Виктория. Другият кандидат е Българо-американска кредитна банка (БАКВ) на Цветелина Бориславова. Двете бяха поканени на преговори, като синдиците на КТБ не са обявявали дали има избран купувач.

При това положение има две възможности. Едната е за купувач да е била определена Д-банк и след отказа на БНБ да й даде предварително одобрение на сделката нещата се връщат в изходна позиция и продажбата е провалена. Другият вариант е БНБ да е трябвало да се произнесе предварително и по двете оферти и сега БАКВ да остава единственият претендент.

Осем бяха подадените първоначално оферти за закупуването на активите на банка "Виктория", които според последната оценка са за 138 млн. лв., а собственият капитал е 33 млн. лв..

Още в първата фаза от наддаването отпаднаха "Инвестбанк", БТК, консорциумът между "Лев Инс" и австрийският "Кеблер холдинг", консорциумът между "Хенсън Асет Минеджмънт" и инвестиционния посредник "Еврофинанс" (част от "Еврохолд"), както египетският строителен холдинг "Заглоул холдингс" (Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group), който е и единственият солов чужд играч. От надпреварата отпадна и "Транзакт Юръп Холдингс".

Синдиците разчитат на приходите от продажбата, за да запълнят масата на несъстоятелността на КТБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.