• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цветан Василев: Очаквам съдът да си свърши прецизно работата по казуса с КТБ

Цветан Василев: Очаквам съдът да си свърши прецизно работата по казуса с КТБ

/КРОСС/Цветан Василев,Председател на Надзорния съвет и мажоритарен акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, пред "Новините"


- Г-н Василев, наскоро заявихте, че КТБ е жертва на кампания и на политици, и на ключови фигури от българската прокуратура? Кои са те?  Защо те се обърнаха срещу Вас?

Както съм отбелязвал и преди, КТБ АД е жертва на политико-икономическите кръгове на ДПС, които от 2004 г. насам, но най-вече през последните години, придобиха сериозно влияние в ключови сфери-правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност и др. Това влияние, за съжаление, до този момент е толерирано от всички правителства, които позволиха, вероятно не съвсем случайно, нездравите интереси на тези кръгове да определят националната политика в цели сектори на българската икономика, както и назначенията на ръководни длъжности в държавни институции. Марионетното правителство на Пламен Орешарски, в което важна роля изпълняваха Петър Чобанов и Цветлин Йовчев, утвърди окончателно ДПС като един от хегемоните в държавния апарат. Едва ли е странно съвпадение, че за „добри заслуги" някои от тези кадри бяха подбрани в изборните листи на партията.

 Българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост. Ще се досетите за конкретните имена на магистратите, участвали в организацията на позорната атака срещу КТБ АД, като се замислите кои между тях непрекъснато дават интервюта, в които нарушават фундаментални правни принципи като презумпцията за невинност и неретроактивност на законите, както и приканват към нарушаване на български и европейски правни норми. Непремерените изказвания на същите тези магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката.

Що се отнася до въпроса, защо политико-икономическият кръг на ДПС, както и политици от други партии, които го поддържат, са се обърнали срещу мене, мобилизирайки целия държавен апарат срещу КТБ АД, причините са комплексни. Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги. През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия. Не е без значение и фактът, че за разлика от много други хора, подложени на подобен натиск, аз не си държах езика зад зъбите и съм коментирал корупцията в българския държавен апарат нееднократно, включително и пред чужди медии и дипломати.

Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г. Крайно удобно, официален отказ получих съвсем наскоро, след почти 6 месеца професионален театър, който целенасочено доведе до краха на КТБ АД. Опитът за превземане на Виваком чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства.

Против волята на акционерите във Виваком, Надзорният съвет гласува освобождаване на Председателя на Управителния съвет. Членове на управителните органи ми довериха, че адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, е намеквал лично пред ключови директори във Виваком, че ако не гласуват, както ги помоли, ги чака физическа саморазправа. За съжаление, едни и същи методи за сплашване и натиск се прилагат в България от 90-те години насам - просто ПР-ът на тези „ходове" се е развил. Според много хора, същият този адвокат доста често може да бъде срещнат в коридорите на Следствието или на на път между Дубай и Лихтенщайн. Крайно интересно е той чии интереси защитава, пращайки „сигнали" на директори във Виваком - своите лични, или на партиите, до които е близък.


- В публичното пространство се чуват гласове, че КТБ е срината от същите кръгове, които са я създали? Някои журналисти наричаха КТБбанката на властта"! Дължите ли успеха си на близост с политици?

КТБ беше успешна заради далновидността на мениджмънта си и професионализма на екипа си. За това стана и трън в очите на много хора, които започнаха да изпитват страх, че има играч на сцената, който е успешен и независим и който не могат лесно да изнудват. Неслучайно от 2009 г. насам КТБ беше подложена на внимателно планирана черна кампания от страна на определени медии в услуга на политически и прилежащите им икономически интереси. Тенденциозно беше втълпявано на обществото с години, че в КТБ има концентрация на държавни пари. Малко известен факт за обществото обаче е, че заради тези публикации недоброжелатели на КТБ АД бяха подали сигнал до Европейската комисия, твърдейки че има концентрация на държавни средства в банката, която представлявала държавна помощ. Комисията извърши щателна проверка и, за огромно съжаление на недоброжелателите, заключи, че нито има причина да се подозира държавна помощ, нито има концентрация. Тези, които с години разпространяваха мита за държавните пари, категорично избягват да споменават този факт.

В този план, КТБ обслужваше държавни дружества след спечелени конкурси, на които беше предоставила много по-добри условия от конкурентите си. Освен това, средствата на държавни дружества представляваха по-малко от 7% от активите на банката. В България има стотици държавни дружества и мога да ви уверя, че повечето от тях не са се облужвали при КТБ.  КТБ винаги е работила предимно с перспективни частни фирми от структурно-определящите сектори на българската икономика. 

- Какви са причините за разрива между Вас и Делян Пеевски? Това ли даде начало на проблемите за банката? Има ли роля проектът Южен поток? 

Тезата, че атаката срещу КТБ АД е последвала в резултат на разрив между мене и Делян Пеевски, удобно се разпространява от организаторите на наказателната акция срещу банката. За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда. КТБ АД беше нападната, защото се противопоставих на политическия модел в България и отказах да бъда изнудван от водещите политически партии в страната. За съжаление, у нас мафията се е срастнала с властта. За това не се посвениха да мобилизират цялата тежест на държавния апарат, както и да пожертват човешки съдби - да обвинят хора в неща, които не са извършили, да лишат вложители от достъп до спестявания, да компрометират перспективите за развитие на множество клиенти, които ползваха КТБ като обслужваща банка и държаха оборотните си средства там.  Организаторите на кампанията срещу КТБ АД са изцяло мотивирани от нестихващия си животински апетит за кражба и грубо използват държавните институции за лично облагодетелстване.

- Как ще коментирате решението на ВАС от 15 декември да отложи разглеждането на делото срещу отнемането на лиценза на КТБ АД за 9.02.2015 г.?

На този етап мисля, че е прекалено рано да коментирам действията на съда. Мога да Ви кажа със сигурност обаче, че като собственик на мажоритарния акционер в КТБ АД, ще се боря докрай срещу абсурдното и незаконното отнемане на лиценза от страна на държавния регулатор. БНБ беше основен инструмент в комплота срещу банката и не се посвени да наруши многократно и българското, и европейското законодателство, за да удовлетвори интересите на политическите кръгове, които я контролират. Тя буквално се подигра с акционерите и клиентите на КТБ АД като тенденционно направи всичко възможно, за да влоши състоянието на КТБ АД и да възпрепятства възстановяването й.

На първо място, регулаторът приложи двоен стандарт като при равностойни обстоятелства предостави държавна помощ на ПИБ, а отказа такава на КТБ АД с мотива, че КТБ е особена банка. Крайно странно е защо БНБ оторизира КТБ да придобие Креди Агрикол България ЕАД, ако е била убедена, че има нещо нередно с КТБ АД? Не е случайно, че атаката срещу банката започна на 12 юни 2014 г. - деня, в който придобиването беше финализирано. На второ място, БНБ с месеци отказваше да се срещне с акционерите, които имаха работещ план за възстановяване и преструктуриране на КТБ АД. Освен това, трябва да Ви напомня, БНБ затвори и преустанови дейността на  КТБ противно на духа на Закона за кредитните институции. Специален надзор означава менажиране на банка от страна на БНБ, а не ликвидиране.

В тази връзка, БНБ назначи квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции. Позволи да се злоупотреби с лични данни на клиенти, които абсурдно и безпрецеденно изтекоха в медиите, въпреки че са обект на банкова тайна и въпреки че това е незаконно. Дълго време БНБ не даде възможност на клиенти да изплащат своите кредити със средствата, които са им налични по депозитни сметки. Като цяло много колеги от КТБ ми се оплакаха и от неадекватно и непрофесионално отношение от страна на квесторите. Ако това, което достигна до мене е вярно, става въпрос за категорично неприемливо поведение - уволнени са служители в нарушение на българското трудово законодателство, давани са устни инструкции в разрез с правилника на банката, изнесени са документи и предмети без приемо-предавателни протоколи и без следа къде са отишли и др.

Връх на умишлената кампания, целяща ликвидацията на КТБ АД, е така нареченият одит, който стана повод за пускане на слух, че в КТБ АД има „дупка" от над 4 милиарда. От една страна, анализът, направен от консултантските компании, няма статут на одит - самите консултанти са отказали да се разпишат, че това е одит. От друга страна, анализът е извършен на базата на методология, която не само до момента не е прилагана към друга българска банка, но не е официално приета и в Еврозоната. Доколкото съм запознат, има идеи тя да се прилага чак след 2018 г. Любопитно ми е какъв ще е резултатът от подобни „одити" на други банки в страната! Благодарение на тази методология, активи на КТБ са обезценени многократно, с което изкуствено БНБ създаде въпросната „дупка," за да постигне формално условието да отнеме лиценза на КТБ АД - негативен капитал - да докаже обвиненията на следствието и прокуратурата и да внуши на обществото тезата на ликвидаторите, че банката е източена.

 - В случай че съдът приеме Вашите аргументи и лицензът на КТБ бъде върнат, какво е най-доброто решение за КТБ АД? 

 Реалният шанс за възстановяване на КТБ АД в предишния й вид беше загубен, когато квесторите оторизираха така наречените цесии. За съжаление, нито правителството, нито БНБ взеха необходимите мерки, за да запазят банката, като по този начин демонстрираха пълна незаинтересованост към интересите на вложителите, облигационерите и международните акционери в КТБ. Въпреки всичко обаче считам, че КТБ трябва да се преструктурира и да бъде продадена заедно с лиценза си на стратегически инвеститор, а не по този варварски начин, по който са планирали-на парче, все едно сме на селски пазар. Разбира се, запазването на лиценза означава, че апетитните активи на КТБ няма да могат да бъдат придобити на безценица от определени политико-икономически кръгове, които отдавна си точат зъбите за това.

Както и аз, и мои колеги сме коментирали преди, КТБ имаше нужда от ликвидност и от помощ при овладяването на медийната истерия, която създаде паника у вложителите. Кризата можеше да бъде преодоляна много бързо, безболезнено и без щети за вложители и клиенти, които имаха доверие на КТБ като обслужваща банка на техния бизнес. Нека да си спомним какво предизвика първата вълна на теглене - публичните изявления на прокуратурата, че е предотвратила покушение срещу депутат от ДПС,  арестувайки „убийците," както и инсинуациите, че аз съм поръчител. Седмици по-късно главният прокурор заяви, че прокуратурата е направила грешка, а чак месеци по-късно съдът постанови, че арестуваните са невинни. Паниката обаче беше създадена и БНБ не взе адекватни мерки срещу разпространителите на неверни слухове. Странно е също така как такива грешки могат да се допускат публично и да се вдига толкова медиен шум, ако няма 100% сигурност за верността на твърденията.

- В какво състояние беше банката ден преди медийната атака срещу нея?

КТБ АД винаги е била банка за пример-с изрядни показатели, ясна стратегия за развитие и множество доволни клиенти.  Доверието на международни инвеститори от цял свят с добра репутация, което е заслужила през годините, е атестация за нейната рентабилност. Не може да не се отбележи, че Креди Агрикол предпочете да продаде своята дъщерна компания в България на една от малкото български банки. Ето защо, атаката срещу нас не е случайна. Огромен ресурс, включително и ресурс на държавни институции, беше употребен, за да се доведе КТБ до изкуствен фалит, за да може от една страна да бъдат придобити примамливите й активи от фирми, свързани с български политици, а от друга - да се спре растежът на една от малкото частни български, независими институции. Нека не забравяме, че атаката не беше само медийна, а енциклопедичен пример за грубия мутренски подход, прилаган в България - ликвидаторите на КТБ АД не се поколебаха да изнудват клиенти да си теглят парите насила, да упражняват натиск върху одитори, за да подкрепят тезите, които искат, и др.

- Защо КТБ даваше толкова по-високи (извън пазара) лихви по депозитите? Вярно ли е, че по този начин банката искаше да си осигури ликвидност, заради опитите да се изкарат от нея голямата част от парите на държавните компании?

 Както вече подчертах, депозитите в КТБ АД на дружества с държавно участие представляваха около 7% от активите на банката. Ако говорим с цифри, преди принудителното затваряне, КТБ имаше активи за над 5 милиарда лева, а депозитите на предприятия с държавно участие съставляваха малко над 200 милиона лева. КТБ никога не е имала нужда да съобразява лихвените си проценти с дяла на държавни предприятия в своето клиентско портфолио.

За разлика от повечето банки на българския пазар, КТБ винаги е подхождала гъвкаво и се е съобразявала с индивидуалните нужди на своите клиенти. На първо място, КТБ АД имаше 2% по-ниски административни разходи спрямо средните за банковата система в България - факт, който удобно се пренебрегва от серия „експерти," включително и международни такива. Освен това, ние имахме дългосрочна стратегия за развитие и разрастване на клиентската база, като балансирахме високите лихви по депозити с адекватен подбор на кредитополучатели. За разлика от много други конкуренти, КТБ АД никога не е ползвала готови формуляри за оценка на кандидат-кредитополучатели, одобрени от другия край на света и съобразени с други условия.

Винаги сме разчитали на експертно мнение на местни специалисти, запознати със спецификата на българския пазар, които са влизали в детайли и са ни насочвали към рисковете и към възможностите в съответния сектор. Огромен дискомфорт за повечето банки на българския пазар създава фактът, че лошите кредити в КТБ винаги са били под 2%. Всички инсинуации от страна на БНБ и зависими експерти целят да очернят имиджа и да компрометират професионализма на КТБ.

- Смятате ли, че един ден банката може да бъде отворена отново, както - например - стана с банка "Виктория"?

Не съм оптимист за банка „Виктория" не защото банката няма потенциал, а защото попадна в престъпните и зависими от политико-икономически групировки ръце на БНБ. Тя беше поставена под специален надзор без убедителна причина - там нямаше масови тегления. Във „Виктория" Национална банка  приложи същата унищожителна политика като в КТБ АД. Умишлено започнаха да разпродават кредитното портфолио на институцията. Ключови кадри в банката са били принудени да напуснат, ограничавайки възможностите й за качествено развитие.

Наскоро БНБ смени ръководството й все едно е собственик на банката, пренебрегвайки интересите на акционерите в КТБ. Носят се слухове, че Управителят на БНБ лично е предлагал „Виктория" за продан на Българската банка за развитие, която е под контрола на няколко водещи политически сили в момента. Убеден съм, че има апетити към нейното разграбване, което изключително ме натъжава, тъй като с колеги от КТБ и с консултанти бяхме разработили цялостен план за дългосрочно развитие на институцията.

Ако се върнем на въпроса за КТБ, тя може да заработи под друга форма, но с качествен мениджмънт и международна инвестиция. Всякакви внушения, че е безкрайно полезно за България да национализира КТБ, са фасада за нейното разграбване от фирми, пряко зависими от политическите формации в страната.

 - Има ли шанс да си върнете "Виктория" и тя отново да заработи като Ваша банка?

Със сигурност основните акционери в КТБ ще се борят докрай за правата си и ще направят всичко възможно да спрат издевателствата и над КТБ, и над „Виктория". За съжаление, целият държавен апарат е мобилизиран, за да се улесни разграбването и на двете институции. Събрали сме сериозен екип от международни юристи, който ще предяви претенции в европейските съдилища за всеки един въпрос, който не е разрешен в духа на българското и на европейското право.

- Защо напоследък пазите тишина? Кога да Ви очакваме в България?

Колкото и да ми се иска, с думи, хвърлени в публичното пространство, не мога да реша казуса КТБ. Думите ми могат да имат тежест в съдилищата, най-вече в в европейските, върху които българската политико-икономическа мафия не може да упражнява контрол. За това съм посветил времето си на защитата на правата на всички, несправеливо обвинени в този абсурден скандал.

 В България ще се върна само ако е гарантирана моята физическа сигурност, както и справедлив процес. Но в момента няма индикации за това. Точно обратното, мафията все повече овладява политическата система и налага мутренско-рекетьорски подход на управление.

- Има един - може би най-важен въпрос - кой знае защо никога не задава досега. Как цялата история с КТБ ще се отрази на инвестиционния имидж на България? Знаем, че група инвеститори не само съдят държавата, но и смятат да стартират голяма медийна кампания, за да обяснат колко рисков пазар е страната ни...  

 Това, което организаторите на атаката срещу мене и КТБ не можаха да проумеят, е, че заради собствените си интереси, пожертваха икономическата стабилност на страната. Въпреки че банкери от тяхното обкръжение обикалят телевизионните студия и обясняват колко розов е икономическият климат в България, де факто стремглаво политиката, прилагана от 2009 г. насам, ни води към дъното.

Крайно нагло е да се разпространяват слухове, че България взима международен заем заради КТБ. България взима заем заради тежките последствия от некомпетентна и неадекватна политика, прилагана с години, която доведе до краха на множество сектори на икономиката.

- Казахте, че ще се борите справедливостта да възтържествува... Как си представяте въобще края на тази сага?

 Краят няма да дойде скоро по простата причина, че очаквам съдът да си свърши прецизно работата и да се запознае подробно с фактите по делата. Вярвам обаче, че който копае гроб другиму, сам пада в него. За това знам, че рано или късно низките страсти все повече ще се открояват и на все повече хора ще стане ясно кой какви ценности изповядва. Сун Дзъ е казал, че ако гледаш реката достатъчно дълго, ще видиш по течението телата на своите врагове. Те са в брак по сметка и сами ще се унищожат един друг, още преди съдът да е стигнал до тях.

novinite.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Makiaveli

Колкото повече Василев говори, толкова повече мафията, начело с Дебелян и Цацата, ще трепери! ДПС вън от България!

25.12.2014 16:56:30

ох сърби

Този дебил и нагъл крадец докога ще е на свобода? Да си обръсне мустака и г..за,че бай Ставри го чака.

23.12.2014 06:40:31

sinuxe

koito izpalniava politi4eski pora4ki sega 4aka sa6tite da se setiat za nego.....xaxa

23.12.2014 00:12:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.