• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Любомир Дацов: Проблемът с КТБ е чисто политически

Любомир Дацов: Проблемът с КТБ е чисто политически

/КРОСС/ Българска народна банка (БНБ) трябваше да поеме отговорност и да влезе в качеството си на надзорник в КТБ. Така проблемът можеше да се реши за една седмица, както стана с ПИБ. Лошите кредити в КТБ са много по-малко от тези на всички други банки. БНБ трябваше да проследи тази ситуация, вместо едва сега да изпраща надзорници. При това положение, всяка банка може да си помисли, че държавата ще поеме липсите й, заяви икономистът Георги Кадиев в интервю за TV7.

Mисля, че Иван Искров отдавна трябваше да подаде оставка, защото случилото се в последните дни срути доверието към БНБ. Щом в нея има пробив, какъв е смисълът изобщо тя да съществува, допълни той.
Mерките трябва да бъдат стриктни и ясни в посока успокояване на ситуацията. Трябва да се присъединим към Европейската централна банка, а на 21 юли Креди Агрикол задължително да отвори врати на 21 юли, смята Кадиев.

Икономистът Любомир Дацов заяви несъгласие с рекапитализацията на Креди Агрикол. Тази схема означава всички ние да плащаме през данъците си. Държвата трябва да изпълни задълженият си и да гарантира влоговете до 100 хил. лева. Според мен е редно да се приложи кипърската схема - вложителите станаха собственици на банката чрез редукция на депозитите. Това е разумно за вложителите с депозит над 100 хил. лв. евро. Това е разумно поради някои политически причини, защото въпросите около КТБ продължават, т.е. съмненията за разни пари на разни хора в банката. Добре би било тези хора да платят някаква цена, доколкото основният проблем с банката е нейната политическа обвързаност с всички управляващи, заяви Дацов.

В България има прекалено много банки. Рискът можеше да бъде разпределен. Логичното беше акционерите да спасят банката, от тях трябваше да бъде поискано да капитализират банката, допълни Дацов.
Основно правило във финансите е управлението на риска, т.е. по-висока доходност - по-висок риск. Ако си по-лаком, трябва да поемеш този риск, поемане на риска не може да означава прехвърлянето му на другите хора. В нормалната практика това ерозира системата, разрушава я. В случая това не трябва да бъде допуснато. В този случай няма нищо специално, което да налага специално законодателство, отбеляза Дацов.

Необходим е малко по-сериозен одит. В банката няма липси за 3,5 милиарда. В един малко по-дълъг срок, липсващите части може да бъдат засечени индиректно, защото банковите документи се регистрират в поне четири или пет регистъра. Това не става до десет дни, но в рамките на законовия срок - до шест месеца, е осъществимо, допълни той.

Кадиев опонира, че по този начин клиентите на КТБ с големи депозити ще бъдат ощетени, тъй като в Кипър са отнети 80% от спестяванията над 100 хил. евро и са оставени едва 20%.

Кризата с КТБ не е икономическа, а чисто политическа. Тя не може да се реши с икономически, а само с политически инструменти, категоричен е Дацов.

Трябва да зададем на одиторите въпроса дали са били коректни, подписвайки балансите на КТБ, и ако не са, каква отговорност ще поемат в момента? Те са хората, които слагат печата върху баланса на тази банка, затова сега е нужен допълнителен одит, който да установи истинското състояние на банката, допълни икономистът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.