• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Над половин милион българи засегнати от кризата с КТБ

Над половин милион българи засегнати от кризата с КТБ

/КРОСС/ Повече от половин милион български граждани са пряко или косвено засегнати от проблемите в Корпоративна търговска банка. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след провелата се днес срещата между банкови експерти, представители на синдикати и работодатели и омбудсмана Константин Пенчев.
„Има много подадени жалби към обудсмана. Засегнатите фирми са десетки хиляди, а ощетените работници са стотици хиляди. 8% от средствата в банковата система не работят. Има един виновник и това е БНБ. Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. Българската народна банка не е зависима от законите, а от някой друг. Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да ги кара да си вършат работата", заяви Велев.
По думите му БНБ има инструментите да действа в такива ситуации, но тя не го прави.
„Действащото законодателство разполага с всички необходими средства, които БНБ може да предприеме за оздравяване на банката. Законите никога не са съвършени, но в момента действащото законодателство не е пречка", заяви Велев.
По думите на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев има много рецепти за спасяване на банката.
„Бедствието КТБ е общонационален проблем. Ако обществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще повлече още много други и ще стане страшно, подчерта Дончев и добави, че не може тарикатлъкът на една група хора да бъде плащан от цялото общество.
Той бе категоричен, че колкото повече БНБ се бави със своето решение, толкова е по-малка вероятността финансовата институция да бъде оздравена.
„Вече повече от два месеца се бави решението за оздравяване на банката. Би могло да се върнат и влоговете, които не са гарантирани по закон", смята Дончев.
„Би било много добре, ако обществото разбере, че банките са наричани кредитни институции не защото дават кредити, а защото се ползват от кредита на доверие към тях", каза още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Решението на БНБ се бави, защото целта е банката да бъде оздравена с парите на данъкоплатците. Защото в БГ законът няма значение, има значение мафията, която ни управлява и нейните пари. За всеки е ясно, че големите вложители в КТБ са управляващи кръгове / които в БГ са мафиотски свързани помежду си / и техните блюдолизци.

12.09.2014 14:50:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.