• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Драги: ЕЦБ не може сама да задвижи икономиката, правителствата трябва да помогнат

Драги: ЕЦБ не може сама да задвижи икономиката, правителствата трябва да помогнат

/КРОСС/ "Европейската централна банка е готова да направи повече, за да подкрепи колебливото възстановяване в 18-те страни, които използват еврото, но правителствата трябва да се включат в усилията за намаляване на упорито високата безработица", заяви председателят на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от "Асошиейтед прес".

От думите на Драги не стана ясно кога банката би могла да предприеме действия, но пък за пореден път показа противоречията с националните правителства на страни като Франция и Италия. Французите притискаха ЕЦБ да направи повече, докато председателят на банката настоява, че правителствата в еврозоната трябва да предприемат трудни от политическа гледна точка стъпки, за да направят своите икономики по-благоприятни за бизнеса.

Той подчерта, че банката е готова да действа, понеже е нисък рискът от странични ефекти от допълнителното стимулиране - като например прекомерна инфлация - при сегашната слаба икономика. Инфлацията е едва 0.4%, доста под целта на банката от малко под 2 на сто. Безработицата обаче е болезнено висока - 11.5 процента.

Драги заяви, че ЕЦБ не може сама да задвижи икономиката. По думите му дългогодишни практики в някои страни от еврозоната поддържат безработицата висока. Според него националните правителства трябва да осъществят реформи, например да позволят на компаниите да договарят заплати на фирмено равнище, вместо да приемат общобраншови трудови договори, което е обичайна пракитка в Европа. По-голямата свобода за адаптиране на заплатите и на равнищата на заетата работна ръка би направила компаниите по-склонни да наемат работници и би намалила времето, през което хората, които са загубили работата си, остават безработни, пише Дневник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЕЦБ пази парите за Украйна, Драги мой.

24.08.2014 21:06:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.