• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Илиян Василев: Дефицит или подготвена развръзка около КТБ?

Илиян Василев: Дефицит или подготвена развръзка около КТБ?

/КРОСС/ Колкото повече „аргументи" чувам в полза на увеличението на тавана на дълга чрез актуализация на бюджета и странното стечение на единомислие между ГЕРБ и ДПС, толкова повече се убеждавам, че не толкова дефицитът в НЗОК стои в центъра, а по-скоро подготвена развръзка около КТБ. 

Жоро Ангелов (той говори за някакви 1,5 млрд. лв., които да допълнят Фонда за гарантиране на влоговете в банките), когото иначе много уважавам, защити тезата, че след обяването на фалит на банка, в 20-дневен срок се изплащали влогове на вложителите по закон и това можело да се случи на служебното правителство.
В рамките на мандата на това и на служебното правителство няма начин банката да обяви фалит - такива са процедурите, освен ако не е подготвен ускорен вариант, без детайлен одит.

Самият одит изисква минимум три месеца, да не говорим, че ако се правят и оценка на активите и жизнеспособността на банката - което си и търговски одит - няма начин това да стане за по-малко от шест месеца. От момента, в който БНБ назначи квестори, отговорността за влошаване на състоянието на портфейла на банката е на БНБ. Да не се окаже, че форензик услугите ще ги ползваме при разследване освен към КТБ, и срещу БНБ. Там нещата могат да загрубеят много над това, което сега си представят Иван Искров и Калин Христов. По този тромав начин, по който търсят да удрят Цветан Василев, най-много да си изкарат едно дело на акционерите срещу държавата по подобие на това на ЮКОС и да ни накарат да плащаме като попове милиарди обезщетения.

Ако не вярват, нека прочетат делото ЮКОС и казуса, като вникнат в отговорността на държавата за действия или бездействия, които водят до уронване на интересите на акционерите - и тук има описани толкова много случаи и начини, по които това е сторено.

Добре е колегите добре да разучат процедурата по несъстоятелност и неплатежоспособност, защото именно коректното й прилагане е главната гаранция, че в бъдеще няма да има искове срещу държавата. Затова именно са измислени процедурите.

Само една изпусната реплика на Путин на пресконференция преди десет години сега се оказва ключов аргумент на ископодателите, който е натежал при вземането на решението за 50 млрд. долара присъда срещу Русия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Колчо

Напълно съм съгласен - човекът очевидно разбира от темата. Действително групата от Отворено общество с Георги Ангелов, които изглежда стояха зад действията на БНБ потърси начин да приключи сделката по унищожаване на КТБ, но се натъкна на ядец. Няколко пъти опитаха и нищо.....

31.07.2014 16:56:33

Анонимен

Айдеее ,,енергииният"експерт на US заплата стана банков такъв.....

31.07.2014 10:39:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.