• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

В.Димитров: С предложението за специален закон за КТБ се предопредели съдбата на банката

В.Димитров: С предложението за специален закон за КТБ се предопредели съдбата на банката

/КРОСС/ Експертният консултативен съвет при национално представените синдикални и работодателски организации ще предложи виждане за изхода от кризата с Корпоративна търговска банка. Бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, член на този експертен съвет, обясни в предаването "Преди всички", че фалирането на банката е крайно решение.

"За съжаление това решение беше предвидено в специалния закон за преструктуриране на КТБ, който предопредели съдбата на банката и дори предвиди, че ще се прилага не законът за банковата несъстоятелност, а особено производство, в което НАП ще бъде синдик. Изключително кретенско решение. Банката може да бъде оздравена бързо, като спасяването й с частни пари е първа задължителна опция", категоричен е той.

Той подчерта, че не вижда никакви опити за спасяване на банката, а напротив - по негови думи се предлага тя да отиде във фалит и то не в реда на закона.

"Когато са в затруднение банките, трябва да се действа бързо, за да се осигури достъп на вложителите до парите им. Фалирали банки в САЩ се спасяват до месец. Това е в духа и на разпоредбите на новата европейска директива. Безспорно е, че трябва да се оцени ликвидният недостиг. Но това трябва да се прави от банкери и надзорници, а не от одитори", заяви още той.

"С всеки ден забавяне състоянието на банката се влошава и не е изключено до октомври да фалира. Не мога да преценя защо на ПИБ беше предоставен депозит от държавата, но банковата паника беше спряна и това беше разумно решение. Не виждам обаче подобни мерки за КТБ", на мнение е Димитров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

mnogo qsno - vsichko e politika... za edni BNB e maika, za drugi - mashteha i to pod diktovkata na konkretni hora s vliqnie, zainteresovani ot takyv razvoi na sybitiqta...

14.08.2014 21:59:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.