• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Българската банка за развитие спазва всички правила

Българската банка за развитие спазва всички правила

/КРОСС/По повод зачестилите медийни публикации и изяви на публични личности, съдържащи директно внушение за нередности в дейността на „Българска банка за развитие" АД и ползващи недопустими за банката квалификации, считаме за наложително да предоставим следния кратък коментар:

Общата експозиция на дружествата от групата на ББР АД (към 30.09.2015 г.) към реалния сектор възлиза на 1,356.8 млн. лева по около 3000 кредитни улеснения. Отделно, само по линия на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са обработени над 1500 преписки, които следва да се третират именно като подкрепа за малки и средни по мащаб предприятия. През текущата година бяха сключени споразумения с банки-посредници за индиректно кредитиране и за предоставяне на портфейлни гаранции при условия на споделен риск за над 415 млн. лева, което води до предоставянето на над 600 млн. лева нови кредити за МСП.

С оглед недопускане на концентрация в кредитния портфейл, през текущата година Министерство на финансите в качеството си на принципал измени Устава на ББР, въвеждайки лимит за единична експозиция в размер на 10 на сто от собствения капитал на банката. За сравнение, банковото законодателство в страната и приложимата подзаконова уредба предвиждат ограничение от 25% от собствения капитал. Експозициите на ББР АД към нито един клиент не надвишават лимита, предвиден в актуалния Устав на банката. Всяка отделна експозиция е надлежно и в необходимата степен обезпечена при спазване на общите правила и политики на банката.

Към 30.09.2015 г. ББР АД отчита 26.8 млн. лева нетен финансов резултат (печалба). С това банката се нарежда сред водещите банки в България - на 4-то място по възвращаемост на активите и на 6-то място по абсолютен размер на печалбата. ББР АД прилага най-консервативния сред всички банки на пазара подход при определяне на поетите рискове и свързаните с това обезценки (провизии). Банката е най-високо капитализираната институция в страната и почти без аналог по ниво на капиталова адекватност в ЕС (54.72%, при около 22.5% средно за банковия сектор). Коефициентът на ликвидни активи (общоприетата мярка за измерване на ликвидността на банките) за ББР възлиза на 69.4% при средно 34.02% за банковата система. От гледна точка на качество на активите, банката е с по-добри показатели от средните за банковия сектор. За сравнение - делът на необслужваните експозиции е 12.8% при 21.8% средно за банковия сектор. Покритието с обезценка (провизии) на кредитите за нефинансови предприятия с обезценка е над 19% при приблизително 11.8% средно за банковия сектор. С други думи, при по-малък дял на необслужваните експозиции банката е заделила повече резерви от средното за системата.

Верността на отчетите на банката се потвърждава от независим одитор, а цялостната й дейност се контролира по общия ред от БНБ. За последната година БНБ е извършила една надзорна инспекция, която не е констатирала нарушения на законовите и подзаконови актове, регулиращи дейността на ББР.

В рамките на първите 9 месеца на 2015 г. ББР АД успешно проведе реорганизация, в т.ч. чрез оптимизация на наличния щат, осъвремени правила, процедури и продукти от съществено за функционирането й значение. Паралелно, банката реализира успешно дейностите по възложен й мандат (т.нар. саниране). До края на 2015 г., банката ще завърши подготовката си за предстоящите през 2016 г. преглед на активите и стрес тестове.

Делът на кредитите за дружества, различни от МСП, в общия брой отпуснати кредитни улеснения е под 2%. Законът за ББР и нейния Устав въвеждат приоритети относно дейността й, но не ограничават банката по отношение кредитиране на големи корпоративни клиенти. Подобно ограничение е несъвместимо със статута на банка за развитие, доколкото той предполага всестранна подкрепа за икономиката на страната, в т.ч. и чрез изграждане на мащабна инфраструктура, проектно финансиране, дългосрочно инвестиционно кредитиране или чрез подпомагане усвояването на европейски средства. Считаме за наложителен и един коментар от общ характер - в години на възходящи пазари ББР бе на прицела на медийни изяви поради самото си съществуване. Тезата бе, че банката изкривява вездесъщия пазар. Към днешна дата махалото на конюнктурната - общоикономическа, финансова и банкова култура е в другата си крайна точка. Задава се въпросът дали е достатъчно активна по отношение на МСП. Прави се внушението, че тя не следва да финансира големи проекти и клиенти. Най-добър отговор на подобни недобросъвестни и опростенчески тези дава инициираната от дългогодишния ни партньор Европейската инвестиционна банка програма за съвместно финансиране на мащабни проекти и клиенти в страната, в т.ч и за осъществяване на проектите по Фонда за стратегически инвестиции (План "Юнкер").

В заключение обръщаме внимание, че отчетите на ББР АД са публични и достъпни. Представените в тях данни са достатъчни за придобиване на ясна представа за развитието на банката. Липсата на ценз, афинитетът към публичност или хаотичните и предубедени медийни публикации не са достатъчно основание тези отчети да не се четат, а резултатите на ББР АД да бъдат подценявани. В бъдеще банката възнамерява да се възползва от всички законови средства с цел предотвратяване увреждането на нейната репутация и целенасоченото увреждане на имиджа й.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.