• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Красимир Стойчев: В тангото с властта Василев се настъпи сам

Красимир Стойчев: В тангото с властта Василев се настъпи сам

/КРОСС/ Дестабилизирането на КТБ резултат от стечението на много обстоятелства. Срещу нея има действия, но не можеш да разклатиш примерно някоя друга стабилна банка. Явно е имало пропукване и някой е видял в това възможност, каза бизнесменът Красимир Стойчев в интервю за ВTV Никой няма да иска да разруши собствената си банка, натрупвайки лоши кредити, допълни той, но посочи, че е възможно банката да е раздавала рискови инвестиционни кредити.

Като умна постъпка определи Стойчев предаването на Цветан Василев в Сърбия. „Той е по-интелигентен от някои, които се крият в Южна Африка и постъпи умно. За него напрежението пада. Сега ще може спокойно да мисли за спасяването на банката", коментира бизнесменът.

КТБ не може да бъде спасена с изчакване, пасивност и демонстрации. Не мога да разбера и този обществен съвет, който се събира, дискутира, но не предлага мерки. Банката може да бъде спасена от самите депозитари на принципа „Спасяването на давещия се е дело на самия давещ се". Всички могат да вземат решение да увеличат капитала със своя депозит, смята Стойчев.

„Доколкото зная, обезпечените депозити са 3,5 млрд. лв., а необезпечените - 1,7 милиарда. Ако депозитарите отидат и кажат, че искат да дадат своите депозити за увеличаване на капитала, кой ще им откаже", попита той.

За действията на БНБ Стойчев посочи, че там разсъждава от гледна точка на юридическия риск някой да ги съди.

Нямам пари в банката - нито аз, нито свързани с мен фирми. Ако бях вложител, щях да търся решение. Такова решение съществува: депозитарите да станат акционер в банката, отново подчерта Стойчев. Бизнесменът смята, че данъкоплатците ще платят около 1,5-2 милиарда за частичното покриване на депозитите, но тези пари може да бъдат прибрани обратно от кредити, тъй като кредитният портфейл на банката е 5-6 млрд. лева.

„Удивен съм, че Цветан Василев стигна до тази ситуация, защото той е един много амбициозен човек. Сигурно е прекрачил границите на амбициите си. Човек трябва да преценява рисковете пред себе си. Банката експандира прекалено бързо през последните години и очевидно той не го е преценил. Очевидно е, че държавата под някаква форма е подкрепяла банката на Василев, но той премести акцента от депозити на държавни фирми в депозити на частни вложители", отбеляза бизнесменът.

По думите на Стойчев влиянието на Цветан Василев или на политиците върху него е танго, играно „с всеки, който е бил на власт". „Сам се е настъпил. Не вярвам някой да стои зад него и да му дърпа конците. Има един момент, когато ставаш неуправляем", отбеляза Стойчев.

Неговата рецепта за изход от кризата е незабавен фалит на банката, изплащане на 100-те хиляди евро и покана към депозитарите за участие в спасяването на банката. „Казах по телефона на Рашидов, че може да си спаси парите по този начин", допълни гостът в студиото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На Веждичката Рашидов -"Главният Мултак на Републиката - един гол четвъртит хуй ! Откъде дошли - там отишли/за парите става въпрос / !

17.09.2014 13:11:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.