• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Гърция разпродава банките в България

Гърция разпродава банките в България

/КРОСС/С експресни процедури ще трябва да се организират продажбите на non core business assets и на дъщерните гръцки банки. По този начин ще се намали цената на рекапитализацията на гръцките банки, ще се осигури устойчивостта им, и ще се търси покриване на капиталовите им нужди при най-добрите възможни условия.

На базата на указание от ЕС за включването на bail in в националното законодателство до 22 юли, устойчивостта на на една банка вече няма да се определя от надзора, а от стрес тестовете, информира grreporter.info.

Ако резултатите от диагностичната проверка покажат капиталов дефицит за следващите години, тогава банката трябва първоначално да го покрие изцяло чрез увеличаване на капитала. В случай, че не успее, се задейства bail in, като приоритетният ред е съответно хибридни облигации, второстепенни ценни книжа, senior bonds.

Ако след прехвърлянето на тези ценни книжа банката показва положително ниво на собствени капитали, се смята за устойчива и се рекапитализира от пакета от 25 милиарда евро, който държавата ще получи от Европейския стабилизационен механизъм с подписването на новия меморандум.

В случай, че банката не покаже положително ниво на собствени капитали дори и след задължителното прехвърляне на ценните книжа, се смята за неустойчива и трябва да се консолидира чрез орязване на негарантираните депозити. Държавата, чрез пакета от 25 милиарда евро, ще покрие останалта част на funding gap.

Ръководствата на банките могат да се намесят по следния начин при тези процедури: преди приключване на стрес тестовете да завършват продажбата на non core business assets и на дъщерните банки или да се оттеглят от пазарите, за да създадат вътрешен капитал, като намалят претеглените активи.

Тези дейности обаче трябва да приключат преди резултатите от стрес тестовете, така че да бъдат взети предвид от Европейската централна банка и от Общия надзорен мехнизъм SSM. По този начин ще се намали крайната сметка и вероятността банката да бъде сметната за неустойчива.

Затова се очаква през следващите 2-3 месеца да се продаде каквото е възможно от non core business assets или от дъщерните банки в страната и в чужбина в сътрудничество с надзорните власти и Комисията по конкуренция.

Първата стъпка - напускане на балканските страни

"В положението, в което са банките заради държавата, нямат никакъв интерес да задържат дъщерните си банки в чужбина", смята пазарен фактор. Той отбелязва, че борба ще има единствено за Finansbank в Турция.

В дъщерните банки в балканските страни по-голямата част от депозитите са на дъщерни фирми на гръцки компании и рискът от изтичане на депозити заради събитията в банките-майки си остава много голям.

За разлика от тях, във Finansbank по-голямата част от депозитите са на турски фирми и домакинства и банката не е свързана със събитията в Гърция.

Националната банка на Гърция ще се стреми да си сътрудничи с DG Comp, за да избегне директно съкращаване на инвестициите си във Finansbank, но е вероятно да бъде принудена от DG Comp и от надзорните механизми да преразгледа плана си.

Лесният случай с дъщерните банки в Румъния

Смята се, че гръцките банки ще си тръгнат относително нормално от Румъния. Местната икономика се намира на задоволително ниво на развитие, а дъщерните банки са направили прогонози за 80% от необслужваните кредити, без да се смятат обезпечените.

Освен това, приложени са програми за ограничаване на мрежата и на персонала, като по този начин значително се намаляват функционалните разходи.

"Това са банки с чист баланс, които веднага могат да бъдат продадени", казва банков източник. Той признава лошите условия, при които трябва да действат гръцките банки и да осъществят експресни продажби, но отбелязва, че това може да се компенсира частично от наличието на значителен интерес от страна на private equity funds, а също така и от страна на европейските банкови групи.

Както сайтът Euro2day.gr вече писа, една от гръцките банки още от май е започнала обсъждане с private equity funds за продажбата на румънска дъщерна банка, с цел да бъде постигнато споразумение без да се провежда отворен конкурс.

Малко търсене, главно от Гръцката банка, има и за дъщерните гръцки банки в Кипър. За дъщерните банки в Сърбия, България, Македония и Албания изглежда, че няма интерес за незабавно закупуване.

Бизнес активите, които могат да бъдат продадени
Към non core business assets, които могат да бъдат продадени преди приключването на стрес тестовете, спадат:

- NBGI - конкурсът е приключил и Националната банка на Гърция е получила оценка от независим оценител, което позволява приключването на споразумението с Goldman Sachs - Deutsche Bank. Събитията в Гърция обаче замразиха временно процедурата.

- Астир Палас - ако има съгласие между Националната банка, Агенцията по приватизация и Jermyn Street, което да позволи продажбата, оценката си остава 400 милиона евро.

- застрахователните компании на системните банки - доколкото европейските холдинги и private equity funds смятат, че политическата несигурност постепенно намалява. Освен висящата продажба на АТЕ от Банка Пиреос на холдинга Ergо, преди референдума и налагането на капиталов контрол имаше интерес от чужди приватизационни фондове за Eurolife.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.