• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Големи европейски банки с лоши резултати на стрестестовете

Големи европейски банки с лоши резултати на стрестестовете

/КРОСС/ Големи банки от Италия, Ирландия, Испания и Австрия показват лоши резултати на проведените на територията на ЕС стрестестовете, показват резултатите от проверката на 51 трезора, представляващи 70% от банковите активите в съюза, обявени през нощта в петък срещу събота от Европейския банков орган (EBA), предаде Reuters.

EBA съобщи, че тази година няма праг, под който да се счита, че дадена банка не е преминала успешно стрес тестовете, а проверката само цели да подкрепи продължаващите надзорни усилия за засилване на стабилността на европейската банкова система.

Заключението е, че е налице подобрена издръжливост на банковата система на съюза спрямо състоянието й през 2014 година. Проверката тогава обхвана 123 банки, 24 от които се провалиха с общ недостиг на капитал от 24,6 млрд. евро.

На тазгодишните стрестестове най-лоши резултати са показали третата по големина италианска банка Monte dei Paschi di Siena - BMPS, австрийската „Райфайзенбанк", испанската Banco Popular и две водещи ирландски банки.

Около час преди обявяване на резултатите, Monte dei Paschi съобщи, че е финализирала плана си за продажба на целия си портфейл от лоши кредити и че е събрала консорциум от банки, който ще подкрепи увеличаването на капитала й с 5 млрд. евро.

Германските трезори Deutsche Bank и Commerzbank също са в списъка на 12-те най-слаби банки според представянето им на тестовете, наред с британския им конкурент Barcleys, отбелязва Reuters.

„Осем години след фалита на Lehman Brothers, много европейски банки все още са пълни с милиарди евро лоши кредити, пречейки на възможността им да кредитират и отблъсквайки инвеститорите", коментира агенцията.

„Ние отчитаме интензивните усилия за увеличаване на капитала до момента, но това не означава, че банките са напълно здрави. Има още работа, която трябва да се свърши", заяви председателят на ЕВА Андреа Енрия.

Според Reuters най-големият италиански кредитор - „УниКредит", също се е представил лошо на тестовете, като оттам са заявили, че ще работят с надзора, за да се види дали трябва да предприемат по-нататъшни действия.

По-малкият брой проверени финансови институции през 2016 г. отразява опита на Европейския банков орган да се съсредоточи върху по-големите банки, поверявайки контрола върху по-малките на националните регулатори, твърдят анализаторите.

Банките от Португалия и Гърция не бяха включени в тестовете, които започнаха през февруари.

Тогава започна и проверката на българския банков сектор. Резултатите от нея се очаква да бъдат обявени на 13 август.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.