• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

АБВ: Договореностите при президента отклоняват вниманието и предпоставят конфронтация

АБВ: Договореностите при президента отклоняват вниманието и предпоставят конфронтация

/КРОСС/ Политическа партия АБВ изразява неудовлетворение и несъгласие с постигнатите вчера договорености при президента Плевнелиев. Тези решения не се съсредоточават върху важните за страната безспорни и обединяващи решения, а за пореден път се плъзгат по опасната плоскост за създаване на предпоставки за конфронтация и взаимни обвинения между партиите - поведение, което е вредно за страната ни.

Не приемаме поредните обещания, че по случая КТБ държавните институции щели да си свършат работата. Ако досега го бяха направили, този проблем нямаше да съществува. Ние не виждаме и намек за критичност към действия или бездействия на институции, които допринесоха за кризата.

Партия АБВ първа предложи случая с КТБ да се разследва от комисия с участието на Европейския банков орган. Ние настояваме за проверка по конкретния случай с КТБ. Вместо това, на срещата при президента се е решило БНБ да търси ЕБО за мнения по банковия надзор по принцип. По този начин ще се прикрият отговорните за кризата институции.

По отношение на „новината" за присъединяване към Европейския банков надзорен механизъм и към другите елементи на Европейския банков съюз, ние виждаме пълна неадекватност. България вече заяви интерес да участва в системата за европейски банков надзор. Тази "новина" е с давност от няколко години. Ако обаче оттогава не са извършени необходимите действия, то трябва да се даде отговор защо това не е станало и кой носи отговорност. Участието в Европейския банков съюз предполага значителни и дългосрочни финансови ангажименти. Вземането на национално решение трябва да се предшества от отговори на всички въпроси, още повече съответното европейско законодателство все още не е прието. Преди отговорите на тези въпроси да бъдат ясни на обществото, договореностите при президента приличат повече на отклоняване на вниманието от важните теми на деня.

По отношение на актуализацията на бюджета, ние изразяваме пълно несъгласие с увеличаването на бюджетния дефицит от 1.8% на 3% от отиващия си парламент. Заложените в бюджета за 2014 г. фискални цели трябва да се постигнат до края на годината. След изборите новото правителство и парламент ще имат възможност да направят обективна оценка на необходимостта от промяна. Увеличаване на дефицита и съответно - на държавния дълг днес, за да се покриват неясни текущи разходи, включително от служебното правителство, е недопустимо. Подобно действие има единствено политическо измерение и показва неадекватност на управлението на бюджетната сфера. Очевидно представителите на БСП и на ДПС при президента са приели безкритично този факт.

АБВ одобрява подкрепата за общините и за бюджета на НЗОК, за да се гарантира нормалната работа на тези институции. Това следва да стане при настоящата бюджетна рамка, за сметка на резерви и икономии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.