• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Сотбис“ предлагат на търг картината на Банкси с шимпанзета в Британския парламент

Сотбис“ предлагат на търг картината на Банкси с шимпанзета в Британския парламент

/КРОСС/ Картина на Банкси, изобразяваща Британския парламент, пълен с шимпанзета, ще бъде предложена на търг за сума, която може да се окаже рекордна за анонимния графити артист, пише сайта Площад Славейков. Мнозина предполагат, че платното е отговор на твореца на дългия процес по излизането на Великобритания от ЕС, то обаче е създадено през 2009 г., когато британското общество все още е далеч от идеята за Брекзит.

Днешният контекст дава съвсем ново измерение на творбата, отбелязва „Гардиън". Тя ще бъде изложена за пръв път по-късно този месец в аукционната къща „Сотбис", намираща се на около километър от Камарата на общините.

За „съвременния Волтер" определя Банкси Алекс Бранчик, директор на отдела по съвременно изкуство за Европа в „Сотбис".

„Независимо коя страна заемате в дебата за Брекзит, няма съмнение, че тази творба е по-уместна днес, отколкото когато и да било, защото улавя безпрецедентните нива на политически хаос и потвърждава, че Банкси е сатиричният полемист на нашето време", коментира Бранчик.

Висока близо 4 метра, това е най-голямото платно на Банкси. Очаква се да донесе между 1,5 и 2 млн. паунда (от 1,9 до 2,5 млн. долара), което означава, че вероятно ще мине рекорда на „Keep it Spotless". Картината, прочит на Деймиън Хърст, се продаде за 1,9 млн. долара.

„Devolved Parliament" е рисувана за музея в родния му Бристъл - през 2009 г. Банкси направи изложбата „Банкси срещу Бристълския музей" и представи 100 свои творби. Това се превърна в едно от десетте най-посещавани събития за годината с около 300 хил. желаещи да се запознаят с творчеството на анонимния артист.

По-рано тази година платното бе изложено отново в Бристълския музей, заето от анонимен собственик. По този начин картината отбеляза едновременно 10 години от изложбата на Банкси в музея и планираното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март.

Когато бе изложена през март, Банкси сподели снимка на картината си и написа в Инстаграм:

„Направих това преди 10 години. Бристълският музей отново я изложи, за да отбележи деня на Брекзит. Смейте се сега, но един ден няма да има кой да управлява."

Наскоро Банкси отново повдигна темата за Брекзит и нарисува флаг със звездите на Евросъюза на стена на жилищна сграда в Дувър. Работник бе изобразен на стълба, опитващ се да заличи една от 12-те звезди. Няколко дни, след като бе създадена, анонимен мъж покри с боя стенописа. Първоначалните планове на Банкси били да поправи графита на 31 октомври (новата дата за Брекзит).

„Няма значение. Предполагам, че голям бял флаг предава посланието също толкова добре", написа той след като разбра, че графитът е заличен.

Картината с шимпанзетата в парламента ще бъде изложена в „Сотбис" на 28 септември. На търг ще се предложи на 3 октомври - в същата зала, където Банкси сряза наполовина една от картините си, минути след като бе откупена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.