• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В Пловдив горя паметник на културата от 17-ти век

В Пловдив горя паметник на културата от 17-ти век

/КРОСС/ Пожар изпепели покрива на бившата баня "Чайка" в Пловдив. Сградата, която е паметник на културата, е строена през 17-и век.

По неофициална информация една от версиите за пожара в Еврейската баня е умишлен палеж.

На първия етаж на сградата се помещава мебелен магазин. Една от версиите е, че огънят е тръгнал от там. Изгорял е покривът на постройката и мебелите в магазина. За няколко часа живеещите в квартала са били без ток.

Спряно е било и движението по булевард "6-ти септември" в участъка, за да бъде осигурен нормален достъп на колите на пожарната.

Ени хамам (Новата баня на Орта мезар) пловдивчани наричат "еврейската" баня, тъй като е в квартала, който бил населен с евреи. Днес тя е продадена на частен предприемач.

Преди години беше съборена съществувалата дълго време баня "Тракия", която Евлия Челеби споменава като Къзаскер хамам, тъй като в нея са се къпели войниците.

Баните на Пловдив са известни с началото си още в древността. Римски терми са добре проучени на две места - под някогашното кино "Балкан", днес бинго, и под училище "Йоаким Груев". Повече данни има за баните, строени в годините на турското владичество, някои са запазени и до днес. Такава е Чифте баня, строена около 1582 г. по времето на Мурад Трети. Сега там се намира Центърът за съвременно изкуство "Баня Старинна" и сдружение "Изкуство днес" е един от партньорите на ОФ "Пловдив 2019".
Стара турска баня е била разрушената през 30-те години Хюнкяр хамам, т.нар. Царска баня до Пешеходния мост на река Марица. Строена е по нареждане на първия бейлербег на Филибе Шахабедин гаази паша. "Хамамът е светъл и широк, има хубава вода, отгоре е покрит с олово", пише турският географ и пътешественик Евлия Челеби в 1652 г. Хюнкяр хамам е свързан с политическата история на Източна Румелия. Поради липса на подходящо помещение през 1879 г. сградата е преустроена по проект на арх. Пиер Паоло Монтани и пригодена за първите народни представители на автономната област.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.