• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Барние: От ден на ден вървим към Брекзит без сделка

Барние: От ден на ден вървим към Брекзит без сделка

/КРОСС/ Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди днес, че от ден на ден се увеличава възможността за британско напускане без сделка следващата седмица, предаде АФП.

Френският политик говори пред мозъчен тръст в Брюксел, след като британските депутати отново не успяха да се обединят зад някаква алтернатива на споразумението за Брекзит, подписано от премиерката Тереза Мей миналата седмица.

„Липса на сделка никога не е бил желан от нас сценарий. Но ЕС-27 вече е подготвен за него, тъй като с всеки изминал ден става все по-вероятен", каза Барние.

Той настоя да не се забравя, че сделка има и тя е сключена от Тереза Мей и британското правителство със Съвета и Европарламента още на 25 ноември миналата година.

"През последните дни става все по-вероятен сценарият за Брекзит без сделка, но все още се надяваме да го избегнем", посочи Барние, добавяйки, че ЕС е готов да приеме Великобритания да остане в европейския митнически съюз, или да поддържа връзка, сходна на тази на ЕС с Норвегия.

Мишел Барние отбеляза, че пред Великобритания вече стоят три възможности преди да напусне ЕС на 12-ти април.

Според него Обединеното кралство все още може да приеме сделката, договорена от Тереза Мей, като отново подчерта, че това е "единственият начин" за Великобритания да напусне единния блок по нормален и подреден начин. Другите варианти включват най-вредният - Брекзит без сделка или дългосрочно отлагане на напускането на Обединеното кралство, отбеляза Барние, като добави, че разделеният британски парламент ще трябва да поеме отговорността за тях.

Той също така каза, че дълго отлагане на Брекзит би довело до организиране на избори за Европейски парламент в Обединеното кралство през май, като в същото време Лондон ще трябва да номинира и свои представители за новата Европейска комисия.

Лидерите на Европейския съюз, включително и британския премиер Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10-и април, за да вземат решение за следващите стъпки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.