• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Пентагонът планира нови военни бази за борба с ислямистите

Пентагонът планира нови военни бази за борба с ислямистите

/КРОСС/Военното ведомство на САЩ е разработило план за изграждане на редица нови бази в Африка, Близкия изток и Югозападна Азия за събиране на разузнавателни данни и удари по групировки свързани с "Ислямска държава"(ИД), съобщи в."Ню Йорк таймс". Поне осем регионални организации са декларирали връзки с джихадистите в Сирия и Ирак, но още не е ясно колко от тях са реална заплаха и колко са го направили само за да се изтъкнат. Докато се събира тази информация, американските военни предлагат новата мрежа, която да обслужва отряди на спецчастите за извършване на антитерористични мисии и осигуряване на трайно присъствие в някои от най-нестабилните райони на планетата. Предложението е било направено през септември от председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси в контекста на борбата с тероризма, но последвалите атентати в Париж са насочили фокуса към влиянието на ИД и са ускорили дебата във Вашингтон, пише изданието.
Според негови източници става дума за четири разпределителни центъра, включващи базите в Джибути и Афганистан, плюс по-малки обекти в няколко държави, сред които Нигер и Камерун. В момента САЩ използват летища в Африка, включително в Етиопия и Буркина Фасо, за въздушно разузнаване с дронове и самолети, приличащи на граждански. Центровете, сред които може би ще попадне и базата в Ербил в Северен Ирак, би трябвало да поддържат между 500 и 5000 военни, като разходите няма да са големи, защото ще са предимно за заплати и основно оборудване. Всичко това ще става след съгласие на страната домакин и не е временно решение, а ще се включи в структурата на бюджета за отбрана за години напред. Дебатът за този план е в ранна фаза и има спорове дали американските бази да са в Африка или заплахите, идващи от западната част на континента, да не бъдат пресрещани с ресурса на центрове в Южна Европа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.