• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Да върнем ученическите лагери на децата!

Да върнем ученическите лагери на децата!

/КРОСС/ Национална гражданска инициатива "Да върнем ученическите лагери на децата" беше учредена на 22 март 2018 година в София по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Учредителите настояват да бъде отменена Наредба №2 на МОН за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм, да бъде изработен нов подзаконов нормативен акт и да бъдат гарантирани пълна прозрачност и гражданско участие в управлението на почивните бази, стопанисвани от „Ученически отдих и спорт" ЕАД.

Държавата разполага с повече от 140 бази, чрез които би трябвало да предоставя на достъпна цена възможност за пълноценен отдих и спорт на всички ученици. На практика обаче десетки бази са оставени да се рушат, а за тези, които работят, няма достъпна и достоверна информация в какво състояние са, как се управляват, колко деца и при какви условия почиват в тях. Така хиляди ученици се оказват лишени от социалната възможност, която държавата е длъжна да им осигури.

Вместо това в масова практика се превърна тъй нареченият "ученически СПА туризъм" - скъпоструващи „зелени" и „сини" училища, при организирането на които съществуват и предпоставки за порочни практики за сметка на децата и родителите.

Учредителите на Националната гражданска инициатива настояват да започне възстановяване на почивните бази на „Ученически отдих и спорт" ЕАД; да се изработи Стратегия за развитието им през следващите 10 години, с участието на Инициативния комитет; да се гарантира пълна прозрачност и гражданско участие в управлението на държавното дружество и то да бъде задължено да публикува актуален регистър на заетостта в почивните бази, както и годишен отчет за дейността си, от който да е видно как се харчат държавните пари.

Подкрепилите инициативата са убедени също, че във всички почивни бази на „Ученически отдих и спорт" ЕАД трябва да се назначат педагози и да се разработят програми за обучение, които да включват уроци по родолюбие и физическа активност - по подобие на успешния модел, прилаган повече от година в база Шумнатица, със занимания по автентичен фолклор, занаятчийски работилници, хайдушки игри, турнири по шахмат, волейбол, исторически беседи, писане на есе, литературни четения, физически натоварвания и движения в природна среда, изграждане на опитни ферми с домашни животни, овощни градини, оранжерии и др. Необходимо е да се разработят и програми, насочени към българските общности в чужбина, смятат подписалите.

Част от целите на Гражданската инициатива е да се заложи в учебния план от МОН време за посещение на лагерите минимум два пъти годишно, както и да се въведе задължителен ритуал по строяване за химна на България и издигане на българското знаме в началото на деня.

Членовете на Националната Гражданска инициатива "Да върнем ученическите лагери на децата" настояват с нов подзаконов нормативен акт да се въведат ясни регламенти и правила за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм. Учредителите смятат, че техни представители следва да бъдат допуснати с консултативно участие при изработването му, съгласно чл. 18 и 18а от Закона за нормативните актове.

Предстои събиране на подписи в подкрепа на исканията на Гражданската инициатива, които в законовия срок ще бъдат внесени до председателя на Народното събрание, министър-председателя и министъра на образованието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стефанов

Едно добро начинание. Да му помогнем да се реализира.

02.04.2018 08:47:02

Анонимен

Успех в начинанието!

01.04.2018 16:54:47

Анонимен

За да няма въшки и дървеници може би някой трябва да направи нещо!

01.04.2018 16:50:44

Анонимен

Как може да им се помогне в това начинание?

01.04.2018 16:47:42

Анонимен

Абсолютна глупост! В тия лагери освен да хванеш въшки или разтройство друго не се случваше ... Вярно, беше евтино да се изпращат децата, ама като се сетя как ни влачеха под строй до плажа и ми призлява. Лелките по цял ден стояха под чадър, а ние - под слънцето, освен на обяд, когато ни водеха в стола да ядем. Ест. гадни манджи със съмнителни качество. А леглата - само дървеници. Като се прибрах единственият път, когато ме пратиха мама остави сака и дрехите ми отвън, защото видя дървеница ...

30.03.2018 16:15:31

Анонимен

Стана !!! Взехме си държавата, спасихме си децата !!!

29.03.2018 23:57:36

Анонимен

Очакваме поредният евроатлантически крясък, че това е комунистическо минало.

29.03.2018 19:27:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.