• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ще има ли рестарт на АЕЦ "Белене"

Ще има ли рестарт на АЕЦ "Белене"

/КРОСС/ Модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и проектът АЕЦ „Белене“ ще са основните теми на международната конференция, организирана от Българския атомен форум – БУЛАТОМ. Тази година сред над 300-те участниците са и представители на китайски, руски и френски компании, които под различна форма са заявили своя интерес към проекта за втората ни атомна централа.

За "Преди всички“ председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев каза, че 1-вият блок на АЕЦ „Белене“ може да заработи през 2027-а, а 2-рият– година по-късно. При определени условия инвестицията в централата може да бъде по-малко от 10 милиарда евро, посочи Манчев и обясни колко би струвал токът, произведен от АЕЦ „Белене“.

„Себестойността на електроенергията, всички преки разходи, които са за гориво, включително и отчитане по евро и половина на мегаватчас, за да се натрупат във фондовете за извеждане от експлоатация, е 25 евро. Всичко над 25 евро са финансови доходи, които ще обслужват финансовите разходи. Освен кредитите, които са привлечените средства, обслужват с определен процент, който трябва да работи собствения капитал. Моят съвет е той да не превишава 3%, тъй като собственикът има обект, който ще работи 60 години, т.е. той за целия си живот ще върне няколко пъти капитала, не един път, и тези финансови разходи са неговите застраховки, които трябва да прави на обекта“.

Този, който ще трябва да построи АЕЦ „Белене“, е „Атомстройекспорт“, каза още Манчев.

„Той може да носи т.нар. "ядрена отговорност" за построяване на ядрен обект, защото се прави по техен проект, техни съоръжения. Всичко останало може да го смените, но това нещо не може да го смените. Парите ще ги дадат китайците – ако са китайците – китайците. Ако са съвкупност от стратегически инвеститори, примерно – Китай, Русия и други, стратегическите инвеститори ще дадат парите. България ще участва, доколкото разбирам от всички изказвания, с това, което сме похарчили като апорт, без да даваме пари, а с актив, който имаме – той е наличен. 30% от собствения капитал трябва да се даде – и ние сме го дали“.

Според Манчев няма евентуален четвърти инвеститор за проекта „Белене“.

"Те бъркат, че „Фраматом“, който иска да достави автоматиката на централата, той е откъм доставчиците. Той не е инвеститор. Инвеститор и доставчик са две различни неща“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.