• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Румен Овчаров: Решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене" беше чисто политическо

Румен Овчаров: Решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене" беше чисто политическо

/КРОСС/ Няма цена от 10 милиарда за АЕЦ „Белене". Цената е договорена и тя е 4 милиарда. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"От тези 4 милиарда, 1 милиард вече платихме. Оборудването е тук, техническият проект - 200 милиона, също е тук", посочи той.

"Далавера „Белене" няма", категоричен беше бившият енергиен министър.

По думите му проектът „Белене" е необходим на България от гледна точка на покриване на нашето собствено потребление. И не е само защото ще спрем тецовете след 4-5 г., те просто изчерпват ресурса си на експлоатация, уточни той.

„Да си представим, че след 10 или 15 г. всички автомобили в България се движат на електроенергия. И всеки като се прибере вечерта, си вкарва щепсела в контакта и зарежда автомобила си, за да може да отиде на работа. Зарежда например 20 киловатчаса, това са 15 млрд. киловатчаса за година, това е в момента производството на двата реактора в Козлодуй", посочи Овчаров.

„АЕЦ „Белене" не беше спряна поради това, че няма достатъчно добри и надеждни експертни оценки за това, че тя е необходима, ефективна и жизнеспособна, а по чисто политическо решение, и то на чуждо правителство. Проектът беше прекратен в началото на 2012 г. след визитата на държавния секретар на САЩ", посочи той.

„Не очаквах, че учените от БАН ще посмеят въобще да кажат, че „Белене" е жизнеспособен енергиен проект, но от друга страна, ми се струва, че и радостта на тези, които си мислят, че АЕЦ „Белене" ще бъде строена, е малко преждевременна", подчерта Овчаров по повод доклада на БАН.

„Като гледам, всички „експертни" структури и енергийни експерти, които са на хранилката на разни американски фондации, вече тръгнаха срещу проекта и срещу доклада на БАН", допълни той.

Според Овчаров, ако искаме да вървим в посока на изграждане, трябва да има политически консенсус между всички партии в парламента. По думите му е нужен и ясен обществен контрол върху този проект, за да не се допусне източване на средства.

„Това, че БСП е опозиция, е очевидно за всички. Няма игра с ГЕРБ и не виждам как би могло да се случи", заяви още Румен Овчаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЕСТЕСТВЕННО ЧЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ДОРИ ГЕО ПОЛИТИЧЕСКИ. РУСИЯ ИСКА ОЩЕ ДА СМУЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.

06.12.2017 12:12:02

Анонимен

Тоя мошеник все се изплъзва от разследване за големите далавери и щети, които нанесе на България в енергетиката! Идва Видовден, ще доживеем справедливост !

06.12.2017 10:53:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.