• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Румен Овчаров за "Белене": Отдавна сме шарани, които плуват в гьолове

Румен Овчаров за "Белене": Отдавна сме шарани, които плуват в гьолове

/КРОСС/Много съм изненадан, че преди две седмици Борисов обяви, че аз като държавен служител нямам право да критикувам политиката на правителството по отношение на АЕЦ "Белене", при положение, че неправителствени организации и протестъри направиха луд Вежди Рашидов. Очевидно се защитават правата не на всички хора. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Румен Овчаров от БСП, който е и бивш енергиен министър.

Надявам се, че премиерът лично ще се извини, тъй като през последните 4 г. повтарям едно и също за "Белене". Истината е една, тя не може да бъде сменяна. Ние отдавна сме в ролята на шарани, които плуват в гьолове - още от 2002 г., когато Сакскобургготски забърка кашата с "Белене", за да се замаже положението, след като бяха закрити 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", заяви Овчаров.

Малко съм смутен от сегашния внезапен изблик на русофилство в правителството - изведнъж се заговори за "Белене", Бургас-Александруполис, "Южен поток", Черно море като зона за сигурност. Струва ми се, че някой се опитва да играе с русофилството предизборна игра, която обаче е съшита с бели конци, посочи социалистът.

По думите му продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене" на Иран не може да бъде осъществена без руско съгласие. Не очаквам Русия да прояви добра воля по отношение на българското правителство. Например т.нар. иициатива за приватизация на проекта "Белене" беше вече предлагана, уточни бившият енергиен министър.

Много по-разумен беше вариантът да играем както с производителите, така и с потребителите на електроенергия. Трябва да сме наясно какво искаме да направим. Тези въпроси са стратегически, те не се решават от днес за утре. Интерес към изграждането имат и Русия, и Турция. Българската държава трябва да си изясни дали има интерес, заяви Овчаров, като уточни, че самият той категорично подкрепя строителството на АЕЦ Белене. В противен случай ще имаме оборудване за АЕЦ, което е купено на 50% по-висока цена. Какво ще го правим? Абсурдно е, каза Румен Овчаров.

По думите му преговорите между БСП и АБВ за обща кандидатура за президент не са провалени. Широка кандидатура на левицата има шанс, подчерта социалистът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ти пък си един от най големите тъпанари

28.07.2016 10:18:23

Един от най-големите крадци в страната ни.

28.07.2016 01:34:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.