• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

До месец правителството решава дали да строим АЕЦ "Белене"

До месец правителството решава дали да строим АЕЦ "Белене"

/КРОСС/ До 30 дни ще решим дали да строим АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по „Канал 3" и „Радио К2" в неделя. 

Теменужка Петкова заяви, че посещението в Иран е било от голяма важност, защото такова събитие в нашите отношения не се е състояло пред последните 20 години. Знакът от него са отворените врати за бъдещи разговори, преговори и сътрудничество.

Има потенциал за сътрудничество между България и Иран по отношение на доставките на втечнен природен газ и ядрената енергетика. Иран проявява интерес към закупуване на реактора за АЕЦ Белене, но министър Петкова подчерта, че в преговорите трябва да бъде включена и руската страна, като производител на оборудването.

Министър Петкова е разговаряла с руския си колега Александър Новак веднага след като е излязло арбитражното решение за АЕЦ "Белене", но все още не е говорила с руските представители след българската визита в Иран.

Тя оясни, че продажбата на оборудването не е вариант на всяка цена. България си е взела поуките от случая, в който преди години старото оборудване за АЕЦ "Белене" е било продадено за жълти стотинки, допълни тя. 

За да бъде построена централата, трябват 10 млрд. евро, посочи Теменужка Петкова.

Държавата няма такъв ресурс обаче. Има вариант АЕЦ "Белене" да бъде реализирана като частен проект. Една компания е проявила интерес вече. Всички активи на проекта са 1,4 млрд лева. Това са разходите, които са направени пред годините за проекта. Пасивите са 550 млн. евро. Това е сумата, която арбитражът е отсъдил и върху нея текат лихви.

Сроковете за решение за съдбата на АЕЦ "Белене" трябва да са максимално кратки, а решението да бъде мотивирано и обосновано. В рамките на един месец ще има повече яснота, посочи министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как може да се пише, че получаването на реактор е пасив? Да, наистина, той трябва да се плати, но ще се получи оборудване за тези пари. Пасив е плащането на НЕК към американските ТЕЦ-ове. Плащаш, а не получаваш нищо в замяна, само студен резерв.

18.07.2016 08:57:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.