• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Инициативният комитет на село Бели бряг с право на отговор за придобитите имоти от ММИ

Инициативният комитет на село Бели бряг с право на отговор за придобитите имоти от ММИ

/КРОСС/ На 26 Януари 2017 Агенция КРОСС публикува становище на „Мини Марица-Изток" ЕАД относно начина на придобиване на жилищни имоти в селата Бели бряг и Трояново. Инициативният комитет на село Бели бряг потърси право на отговор на публикуваната информация. 

Дословно публикуваме писмото на комитета:

„Почти всички собственици и жители на селата са работили или са свързани по някакъв начин с въгледобива. Ние знаем, че без въглища няма да има нито топлина нито светлина в нашите домове.
Сагата „село Бели бряг и село Трояново" започна след като ММИ получи концесия за добив на въглища през 2005г. Постепенно в рамките на следващите 3 години от тук и там разбрахме, че селото влиза в територията на минните работи на рудник Трояново-север. През 2008 г. направихме първата среща с ММИ. Зададоха се много въпроси, от които не разбрахме точно какво ще се прави. Все пак преди 1989 г. бяха закрити села заради добива на въглища и предполагахме, че ММИ и Министерски съвет ще вземат в кратък срок решение за закриване на Бели бряг и съответно за обезщетение на собствениците. Нищо подобно не се случи. През 2010 г. разбрахме, че подробният устройствен план е изработен и приет. Проведе се среща в актовата зала на община Раднево.

ММИ бяха започнали да изкупуват земеделска земя и имоти в регулация. Само че от 2008 г. общинската администрация в Раднево спря да поддържа улиците, зелените площи и общинските сгради на с. Бели бряг. На всякъде е в бурени и храсталаци, почиства се само пред кметството. Продадените на ММИ дворни места и жилищни и стопански сгради и общински терени бяха изоставени и постепенно незаконно разрушавани заради строителните материали. Социално битовата обстановка започна да става непоносима. Кражбите станаха нещо нормално, няма неограбена къща. Подавахме сигнали към МВР, обърнахме се към общ. администрация, ММИ отказаха да пазят имотите и съответно да ограничат по този начин кражбите. В селото основно живеят възрастни хора пенсионери.
През 2012 г. изпратихме писма до областния управител, ММИ и кмета на община Раднево като ги приканихме да решат проблема с изоставените и полуразрушени сгради, собственост на предприятието. По закона за устройство на територията собственикът ММИ трябва да предприеме действия да обезопаси опасните сградите или да ги събори. Отново минаха няколко месеца като през това време продадените сгради се увеличиха. Набезите от организирани групи от хора с чукове, кирки и всякакви инструменти идваха с каруци, камиони и разрушаваха изоставените къщи. Бяха засегнати съседни имоти, на кой ограда, на кой инструменти и инвентар изчезнаха, нанесени бяха и други повреди.
От 2008 г. информирахме за проблемите на селото кмет, областен управител, Народно събрание, Комисия по енергетика, БЕХ, НЕК, Президент, Министерски съвет, Комисия за защита от дискриминация, омбудсман. Отговорите бяха безсмислени и нищо не последва. Селото заприлича на декор на холивудски екшън.

През 2013 г. бе заснет документален филм „Съдби от брикети" от журналиста Цветан Симеонов, в който ясно се вижда какво е останало от инфраструктурата и как живеят хората в него.
За съжаление ММИ от 2008 г. и до сега не иска да изпълни концесионния си договор в частта за социално и хуманно отношение към собствениците на земеделски земи и имоти в регулация. Тук не става въпрос за обикновена покупко-продажба на недвижима собственост между собствениците и ММИ. Тук става въпрос за това, че хората губят единствените си жилища, повечето възрастни хора над 65г. - пенсионери! Социологическото проучване на агенция Афис през 2009 г. ясно показа, че хората искат ММИ да построи фамилни къщи например в Раднево. Ако това искане беше прието всичко щеше да приключи мирно и тихо. ММИ отказаха, отказаха и на едно наше предложение за публично-частно партньорство между собствениците, община Раднево и ММИ, отново за строителство на жилищни сгради. Мините и до сега отказват да обезщетят с къща или дворно място.

Повечето срещи с ММИ от 2008 г. до сега са по настояване на инициативния комитет на с. Бели бряг. На тези срещи хората си казаха проблемите- липсата на начало и край на вдигането на селото, липсата на поддръжка на селото, липсата на поддръжка на закупените имоти от ММИ, липсата на опазване на реда в селата, кражбите, приближаващите рудни дейности които започват да разрушават сградите ни. Общ. Администрация, Кметове и общински съвет са длъжници на жителите на Бели бряг и Трояново защото всяка година правителството на Република България отпуска над 1 милион лева целева субсидия за запазване на екологичната и социална обстановка в общината заради дейността на ММИ и ТЕЦ-ве.
И така 2014 г. се стига до сключването на договора между Европейска банка за възстановяване и развитие и ММИ, за който ние разбрахме през лятото на 2016 г. Като преди това ММИ направи отново социологическо проучване в Бели бряг без да обясни причината, а тя е че ще се пише „План за изселване", изискван по силата на договорните отношения. Съответно резултатите от проучването не отговарят напълно на исканията и ситуацията в селото.
Та „доброволният принцип на ММИ" има предварителна подготовка от разрушаване на социално битовота обстановка в Бели бряг и Трояново до такава степен, че хората да бъдат принудени сами да потропат на вратите им. Пускайки молба за изкупуване собственикът сам се отказва от правата си и получава толкова колкото ММИ реши. Средната стойност на цената на продадените имоти в регулация е 19980 лв. Като средно всеки имот има 3 декара двор и 71 кв.м жилищна площ, стопанските постройки варират от 16-100кв.м. Не се зачитат и пропуснатите ползи - като препитанието, което всеки двор е осигурявал на стопаните си. До 2016 г. никой неможеше да види доклада на оценителя, ако не подпише предварителния договор за покупко-продажба, което е показателно за практиката и методите на ММИ. В момента те за първи път обявиха, че е възможно да видим доклада на оценителя заради натиска който направихме последните 3 години от инициативния комитет.
На 24.01.2017 г. по искане на инициативния комитет на Бели бряг ЕБВР се съгласи да се срещнем, да ни изслуша и да поставим проблемите, които стоят пред нас с изселването на селото.
Който иска нека да направи справка от 2008 г. до 2016 г. как се движат реалните цени на недвижимата собственост в региона Стара Загора, Раднево и Нова Загора и ще разбере какво означава „доброволния и социален подход"! Намалиха ни и данъчните оценки на имотите без да ни обяснят защо! А както знаем данъчната оценка участва в оценката на оценителите. Как го знаем ли - много просто, някои хора наеха независими оценители за допълнителна оценка и резултатите се оказаха двойно по-високи от оценката на „независимите оценители", наети от мините.
Ние не продаваме домовете си по собствено желание, ние сме принудени!

От 2008 година ние жителите и собственици от с. Бели бряг поставяме непрекъснато следните въпроси и проблеми пред ММИ:

Начален и краен срок за преселване и закриване на селото: До сега няма обявен такъв, следователно как да си планирам живота напред; Спрягаше се 2018 г за официално изселване, последно датата се отдалечи на „най-рано 2023 г."

Избор на обезщетение парично или в недвижим имот: Всъщност ММИ от сегашната си практика извършва най-обикновена покупко-продажба на недвижим имот и е учудващо, че използва думата обезщетение; ММИ и преди и сега предлага само парично заплащане и не предлага възможността да бъдем компенсирани с друг или подобен недвижим имот; Както се вижда от процедурата за придобиване на имоти не е залегнала възможност за обезщетение с друг недвижим имот; ММИ не предлагат и списък с имоти които да бъдат заменени с имотите на собствениците от Бели бряг.

Защо селото не се поддържа: Не получаваме отговор от общ. администрация на гр. Раднево, ММИ и как да живеем тогава в Бели бряг, въпреки че си плащаме данъците.

Липсата на охрана и противодействие на МВР, общ. администрация и ММИ против кражбите и нападения: ММИ заявяват за първи път след 9 години, че ще осигури охрана след като ни разбиха къщите, ограбиха ни и останаха 39 имота с 31 жил. сгради все още не продадени.

Защо няма създаден център, в който ММИ да информира жителите на засегнатите села: по изискване на ЕБВР в плана за изселване трябва да има от 2008г досега минаха 9 години; ММИ отбягва и сега да обясни големите различия в оценките например на две жилищни сгради след основен ремонт построени с тухли и бетон спрямо кирпичени къщи: Вероятно кирпича е по-еко;

Защо не се отчита разрушаването на сградите и имотите ни в следствие приближаващите минни дейности: в момента багера, минните и взривни работи са на по малко от 800 метра от последните сгради на селото, появиха се пукнатини по сградите ни, водата намаля в кладенците и ежедневно виждаме всякакви диви животни в селото - чакали, лисици, диви кучета, язовци, които може да са преносители на всякакви болести.

В заключение трябва да се разбере ясно, че от 2005 г. до 2016 г. минаха цели 11 години, в които ММИ продължи да добива въглища и работи съвсем планово и не спрях, както ни убеждаваха много пъти на всяка проведена среща с тях. Всичко това, което в момента те публикуват като тяхно дело е в следствие на борбата ни за спазване на човешките ни и конституционни права! Не мога да разбера защо всичко се прави по трудния начин."

Приложен е и снимков материал.

Евелин Петков
инициативен комитет Бели бряг
0886 704411
https://www.facebook.com/BeliBriag/

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.