• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Държавната поръчка да отговаря на наименованието си - държавата да поръчва кадри на университетите

Държавната поръчка да отговаря на наименованието си - държавата да поръчва кадри на университетите

/КРОСС/Държавната поръчка трябва наистина да я два държавата, но при определени и ясни отрасли за развитие на държавата и точно да бъде поръчвано, да отговаря на наименованието - да бъде поръчвано какви кадри са необходими - инженери, точно какви, икономисти, юристи, всякакви специалисти, които произвеждат университетите, и да се възлага на университетите да направят това обучение, но с високо качество и след това с реализация по специалността.

Тази задача е доста тежка, но трябва да намери решение, заяви в интервю за ИА КРОСС ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев. 

По думите му сега на практика университетът приема всички, които завършват средно образование, тъй като в почти всички университети зрелостният изпит е вход за университета

В момента има обявени 74 000 места за прием в университетите за първокурсници. Реално за тези места не са кандидатствали повече от 40 000 зрелостници. Випускът, който завърши е петдесет и няколко хиляди, не всички се дипломираха, 10 - 12 хиляди заминават в чужбина да следват и реално тука остават около 40 000 кандидати, посчи проф. Белоев. Той обаче е категоричен, че не може местата, които се обявяват, да бъдат двойно повече от кандидатите, тъй като това е предпоставка не за добро качество, а обратно. 

Ректорът два мандата на Русенския университет проф. Христо Белоев пое предизвикателството да води листата на коалиция "БСП - лява България" в 19 МИР Русе. Ако бъде избран за народен представител в 43-ото НС основната му работа ще бъде именно в сферата на образованието. 

Няма как да не се разчита на опита, който има човек, на натрупаното в годините и именно това е и мотивът, с който се включвам в листата, признава той.

В образованието трябва да бъде направена решителна промяна - в началното, средното, висшето образование, докторантурата, постдокторантурата, обучението през целия живот, предучилищното възпитание. Всичко това трябва да бъде обвързано в една система на последователност и на натрупване на знанията - нещо, което в момента го няма, е амбицията на проф. Белоев. 

Ние имаме оплаквания, че учениците идват от средното образование неподготвени. От бизнеса пък имаме оплаквания, че от университетите отиват неподготвени за работа. И обикновено от всичко това произтича необходимостта да бъде приет закон за средното, за висшето образование, за дуално следване, всичко това да бъде обвързано и с бизнеса, но да гарантира именно качество на обучението, кадри с добра практическа подготовка, готови за реализация и то по специалността, категоричен бе канддат-депутатът. 

Имаме в момента разминаване на търсене и предлагане. Тоест кадрите, които се търсят на пазара, университетите не ги произвеждат, тъй като няма желаещи да ги учат, това са тежките инженерни специалности, а обратното - има свръхпроизводство на кадри, за които пазарът няма нужда. Това е отчетено в една стратегия за развитие на висшето образование, която се прави в последната година и нещо, коментира прф. Белоев.

Реформата в образованието не трябва да заобиколи и още два важни въпроса, смята той - за развитието на академичния състав и изготвянето на ясни национални критерии за избиране на академичните длъжности и възвръщане авторитета и достойнството на учителската професия. 

Очаквайте интервюто с проф. Христо Белоев утре в КРОСС. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.