• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

МВР практикува повишение чрез уволнение

МВР практикува повишение чрез уволнение

/КРОСС/ На гражданите се съобщава, че Борисов е уволнил някого, а действителността обикновено е съвсем друга

Ръководството на МВР мина всякакви граници с безобразните назначения на началнически постове на хора, уволнени с гръм и трясък за нарушения. Излиза, че щом веднъж се уредиш на ръководен пост в това непомръднало от епохата на социализма министерство, кариерата ти е гарантирана. Може и да сгафиш, може и да престъпиш закона - няма страшно. Щом си влязъл и те е завъртяла "центрофугата", винаги ще се намери хубав пост. Сякаш пъпът им е хвърлен там на началниците.

Затова когато на гражданите от най-високо място им се набива в главите, че някого в МВР го уволняват заради корупция, превишаване на власт, конфликт на интереси или друго, е добре да се знае, че всъщност се случва съвсем друго. Сгафилият началник

не се уволнява дисциплинарно, както е редно, а му искат оставката

Тоест той си я подава сам, и то само от ръководния пост, който заема, а не и от системата на МВР. Паралелно с молбата за напускане на поста върви и молба за преназначаване на друго подходящо място. Шефовете на МВР изчакват седмица-две, колкото да стихне общественото недоволство и журналистите да се разсеят с други теми, и назначават подалия оставка шеф на друг, макар и понякога по-нисък, но ръководен пост. Ако това бъде засечено от медиите, се обяснява, че човекът бил "добър полицай, но направил недостатъчно добра преценка на ситуацията". След такава индулгенция кариерата на уж уволнения продължава успешно, а редовите полицаи си правят съответните изводи. А именно, че когато си началник, престъпването на закона е позволено. Както и че началниците в МВР престават да бъдат такива само ако се пенсионират или умрат. Чудна кариерна перспектива за младите. Прекрасен урок за начинаещите в кариерата. Невероятен мотив за и бездруго демотивираните униформени служители, които трябва да търпят и

унижението да ги ръководят компрометирани личности

Знаково е, че почти никога сгафилият полицай не се разследва за престъпление. Нещата се замитат с вътрешна проверка в самото МВР, която се проточва, а накрая изкарва всички чисти. Така керванът продължава, а кучетата - нека си лаят. Така стана и с проверката на поръчката, спечелена от подсъдимия за трафик - тя се точи вече месец, а неговата фирма (естествено прехвърлена постфактум на баща му) все така е титуляр на сделката за 200 хил. лв.

Но не е луд, който яде зелника, както неведнъж ни е казвал премиерът Бойко Борисов. И понеже той непрекъснато ни демонстрира, че лично командва МВР, е добре да даде обяснение защо след гръмовните му обвинения обикновено не следват уволнения, а "понижения" все на ръководни постове. Най-пресен пример - бивш заместник-директор на Гранична полиция, който бе свободен, след като фирма на подсъдим за трафик на бежанци спечели поръчка за превоза им, е преназначен като началник на отдел в дирекция "Миграция", която се занимава предимно с чужденци. Борисов намери чуден повод да громи лошите, като поиска оставки на цялото ръководство на Граничната полиция (оставки - не преназначения, не понижения), настоя и за пълна проверка докъде има чадър над каналджиите. Тъй като бяха уволнени още двама началници, както и всички ръководители на граничните полицаи в Бургас, вероятно сега на всеки от тях се търси подходящо място. И предвид сегашния скандал - това ще стане много тайно.

Както

тихомълком беше преназначен доскорошният началник

на полицията в Благоевград, който тръгна да защитава със сила достойнството на премиера, след като по негов адрес на селски събор се изказа цинично подпийнал строител на магистрали. Случаят беше скандален от много аспекти и напомни авторитарните времена, когато за Първия не биваше да се разказват дори вицове. И този началник обаче се оказа добър полицай и затова го сложиха по-дребен шеф в Петрич, но с перспектива за бъдещ растеж. Мнозина всъщност му съчувстваха, защото беше ясно, че едва ли арестите са негова идея - със сигурност заповедта му е дошла от "Шести септември" №29, където са кабинетите на покровителите му. Така и остана неизяснено официално дали от най-високо място в МВР са му предлагали повишение в София. От думите му, цитирани от местната преса, се подразбра, че е имало такава оферта, но той е предпочел да си работи у дома.

Нищо ново под слънцето всъщност. В МВР от години практиката е такава и всичко го знаят. Уволнените за трагичната акция на МВР при обезвреждането на нервен човек с незаконно оръжие в Лясковец, при която загина спецполицай, също бяха уредени - кой в София, кой другаде. Отнесоха го само двамата най-нископоставени служители, които спечелиха дела срещу министерството и вече може и да са възстановени.

И как да е иначе, след като проверката показа, че

всички действия по операцията са били законни

и са спазени всички нормативни изисквания на МВР. След втора проверка, макар и с голямо закъснение, беше уволнен шеф на отдел на криминалната полиция, порицан началникът на баретите, а за уволнение беше предложен и зам.-шеф на психолозите на МВР. Понеже новините за наказаните текат винаги неофициално, не се разбра кое наказание влезе в сила и кое - не.

Тази пролет след закани на Борисов бяха уволнени шефовете на областни дирекции на МВР: Стара Загора, София-област, Видин, Добрич, Разград - уж за слаби резултати и несправяне с контрабандата. Така и не се разбра дали са напуснали системата, или просто са сложени на други ръководни постове, което е по-вероятно.

Според медийни публикации през годините на суперпостове са уредени полицаи, пребили невинни граждани, служители, заради които страната ни е осъдена в Страсбург, заподозрени в корупция и какви ли още не. При тази паралелна реалност е цяло чудо как все още МВР минава за пазител на правата на хората и на обществения ред.

Автор: Светлана Георгиева (вестник "Сега)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.