• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Изоставени българи в Тимишоара: Беше кошмарно

Изоставени българи в Тимишоара: Беше кошмарно

/КРОСС/ Повечето от българите, изоставени на летището в Тимишоара, вече се прибраха в страната. Част от тях пътуваха с автобус, друга беше върната от специално изпратения за тях правителствен самолет. Както предварително стана ясно в него обаче нямаше достатъчно места за всички, затова няколко души са останали в Румъния. Засега няма данни какво се случва с тях. Това разказа пред bTV Румен Илиев, който се наложи като организатор на бедстващите.

Още в понеделник вечер над 170 пътници се озоваха в румънския град, след като полетът им от Лондон с нискотарифния превозвач „Райънеър" не можа да кацне в Пловдив и се озова в Тимишоара.

„Преживяването беше кошмарно, бяхме излъгани, подведени", каза Илиев.

По думите му хората са били „нагъчкани" в неголяма зала, едва десетина души са били настанени в хотел. Нямало достатъчно места дори за сядане, децата плачели, хората не били подготвени за подобна ситуация - нямали леи, нито къде да обменят пари, за да си купят вода и храна. Румънските власти им отпуснали на три пъти ваучери, два пъти по пет евро и веднъж от десет евро, за да могат да пазаруват, но в един момент дори свършила храната в кафенето.

„Имаше ескалация, хората искаха да блокират изходите, да пречат на полети", разказа Илиев.

Той и част от пътуващите ще заведат граждански иск „за немалка сума" срещу „Райънеър". Във вторник те имат среща с омбудсмана, за да разговарят по въпроса.

„Имаше група италианци, която беше настанена в хотел и сутринта беше извозена към съответната дестинация. Ще поискаме сума, която няма да е малка, за да може да послужи за урок, за да не гледа на българите като на хора втора ръка", заяви Илиев.

Междувременно Бойко Христов от ситуационния център на Министерството на външните работи коментира случая пред БНТ.

„Второ денонощие работим по сигнала с българите, чийто полет е бил пренасочен и кацнал в Тимишоара. Когато говорим за криза, трябва да говорим трезво. Всеки човек, попаднал в криза, иска нещата да се решат бързо. МВнР се намесва само при наличието на криза", обяви Христов.

„Подобни случаи наблюдаваме в Париж и Рим. Хората са пренасочени и изчакват своите полети. В случая с Тимишоара беше преценено, че няма да бъдат извозени в разумни срокове, затова се намесихме", коментира Христов.

„Ситуационният център не е статичен, поддържаме пряк контакт с консулските служители и дори нашите съграждани. Пътуванията в чужбина се правят на наш риск, но гражданите могат да се обръщат към нашите консулски служби", допълни служителят на МВнР.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.