• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

МВР: Протестът на 5 юли остава! Искаме увеличение на заплатите!

МВР: Протестът на 5 юли остава! Искаме увеличение на заплатите!

/КРОСС/ Интервю с Валентин Попов, председател на най-големия синдикат в МВР.

- Г-н Попов, вие сте председател на един от големите синдикати в МВР. Как ще коментирате Националното съвещание в МВР, което заседава заради предстоящия ви протест? Премиерът бе видимо ядосан. Остава ли датата 5 юли за национален протест?
- Да сте чули да го отменяме? Не сме! Приказките, които изговориха премиерът и вътрешният министър след края на съвещанието, към момента няма да ги коментирам. Искаме да минат ден-два, за да видим как ще се развие ситуацията. След това вероятно ще имаме още по-сериозни теми за коментар.

- Заплатите ли са основният проблем, който поставяте?
- В момента - да. Има още цяла купчина от проблеми, за които сме говорили през последните години. В момента обаче ударението е точно върху заплатите. Искаме увеличение тази година! Искаме и през следващата, като повишението догодина стане с изменение на закона за МВР и обвързване на най-ниските заплати в системата със социално измерим променлив фактор - било средна, било минимална заплата. Както беше преди повече от 10 години.

- Кога беше последното увеличение на вашите заплати?
- През 2014-а. Откакто ние съществуваме като синдикат, е имало две увеличения на заплатите. Първото беше преди да се учредим - 5% от 1 януари 2009-а по време на Тройната коалиция. През лятото на 2014-а, при правителството на Орешарски, също имаше едно. увеличение от 10%. Само че тези 10% тогава бяха направени така, че част от тях беше леко „изядена" и не може да се каже, че бяха пълни 10%. Това постави начело на дневния ни ред въпроса със заплатите - от 2009-а досега минималната заплата за страната се е повишила с повече от 50%, средната - също, а нашите са се повишили с по-малко от 15%!

- Защо обаче точно сега повдигате така остро въпроса?
- Поставихме този въпрос миналата есен, преди да се приеме бюджета. Поискахме увеличение на бюджета на МВР с две основания: първо, за да има за по-високи възнаграждения и второ, за да се предвидят заплати за повече служители. Не ни чуха и не ни разбраха. По време на служебното правителство нямаше смисъл да се поставят въпроси от такъв характер. Затова ги повдигаме сега.

- Досега среща с министър Валентин Радев имали ли сте?
- Да. Представители на синдикатите се срещнаха с министъра в началото на мандата. Тя е протоколна и опознавателна. Тежки проблеми на такава среща не се поставят, тъй като би отнело много време за дискусия при седем синдиката в МВР. Срещата бе за около 40 минути.

- Обещавали ли са ви по-високи заплати?

- Точка № 1 на заседанието на Съвета за социално партньорство на 15 юни т.г. беше увеличението на заплатите на служителите в МВР. Съветът стигна до пълен консенсус. В това число, че ще е необходимо увеличение на заплатите тази година. Подчертавам - тази година! Не сме коментирали размера и откога да стане повишението. Това е въпрос на преговори. Тоест, на въпроса да има ли или да няма увеличение Съветът каза „да има!". На другия ден министърът, не директно, но на практика зашлеви шамар на заместника си, като отхвърли този консенсус по целия дневен ред!
Второ, последната ни пресконференция започна с кратко видео, на което на 19 март г-н Радев, който още не беше министър, а кандидат депутат от ГЕРБ, заяви, че заплатите в МВР ще бъдат увеличени с 20%. Това беше предизборно обещание.

- Премиерът днес каза: "Ето ви 10 милиона за униформи". Вие какво точно искате: компенсации за неполучените през последните години униформи или нови сега?
- И двете. Колеги не са получавали униформено облекло вече 4-5 години. Те междувременно са отделяли от семейния бюджет, за да си купуват, например, обувки. Поне за част от това време тези пари трябва да им бъдат възстановени. Не искаме за цялото време, за да остане лимит от средства, които да се използват за униформи за тази година.

- В Съвета за социално партньорство с кого разговаряте?
- Съгласно закона за МВР, председател на Съвета е министърът или определен от него заместник министър. Сега председател е зам.-министър Балабанов. Има едно интересно положение с този Съвет. Министърът се постави в сложна ситуация и не се и опитва да излезе от нея. Той, изглежда, не е прочел закона за МВР. Може би е прочел правилата за работа в Съвета за социално партньорство, които според синдикатите, влизат в конфликт със закона. Министърът направи промяна в състава му. По принцип в него винаги е имало двама или трима заместник-министри, участвал е и шефът на кабинета. Плюс директорите на дирекциите, от които зависят много неща, като бюджет, човешки ресурси, управление на собствеността и стопанска дейност.
В сегашния състав, освен зам.-министър Балабанов, са заместници на дирекции или началник отдели - това е сваляне на нивото от представителите на МВР. От това, което чувам от министъра, той възприема Съвета за социално партньорство едва ли не като експертна група, чиято работа е да му дава акъл. Но не е така. В закона за МВР има член 248, алинея 3, според който Съветът „осъществява социалния диалог, като разрешава въпроси", свързани със заплащането и т. н. Според господин министъра обаче Съветът се събира, вътре се говори нещо и заместник министърът му докладва какво се е говорило. Тук има сериозно разминаване с един законов текст.

- Самият министър каза „аз съм синдикатът", защото отговарял за всички служители, а не само за синдикалните членове.
- Не исках да влизам в полемика с министъра. Но има нещо интересно: в този Съвет би трябвало да са представени и служители, които не са членове на синдикати. Но те не са представени. Как се излъчват представители, е регламентирано в Кодекса на труда. Това е работа на министъра. Очевидно, той не е свършил, каквото трябва. Или министърът иска да каже, че той е техният представител?!

- Смятате ли, че обществото ще застане на ваша страна и ще разбере исканията ви?
- Ние сме наясно, че МВР не дава на обществото и на гражданите това, което те искат от него. Или поне не го дава в пълен обем. От тази гледна точка обществото има всички основания да има претенции към МВР. Това, върху което наблягаме е, че претенции към МВР и към отделния служител в МВР са две доста различни неща. И друго: ако този срив в системата, който върви с години, продължи да се задълбочава със същите темпове, само след 10 години гражданите ще плачат за днешната полиция. Колкото и да е зле тя сега.

Източник: Епицентър

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Интересно до кога тез синдикалисти ще лазят по нервите на МВР.Завчера слушах един от тях който каза че заплатата му е била 1300 лв. не разбрах за съпругата му която е държавен служител но не е доволен Н казва колко хиляди тези които се преобразуваха като държавни служители с пенсия и заплата . Интересно кога МВР Радев ще приложи опита на колегите Румънско Грузинското МВР.

28.06.2017 20:36:10

Анонимен

60 000 нахални хрантутници , че да излезнат останалите седем милиона срещу тях и да протестират и да видим тогава , не стига че имат най големия бюджет в държавата , не стига че не вършат работа за пет пари , не стига че са ортаци на де що има престъпна групировка , че и ще протестират , само система Саакашвили ще ги оправи , но в България никой няма дупе за нея , еле пък Бай Хой .

27.06.2017 15:39:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.