• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

20 юни - Световен ден на бежанеца (обновена)

20 юни - Световен ден на бежанеца (обновена)

/КРОСС/През 2001 година, общото събрание на ООН избира 20 юни за Световен ден на бежанеца. Датата съвпада с влизането в сила през 1974 на бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство.

На Световния ден на бежанеца, 20 юни, ВКБООН отбелязва смелостта и силата на повече от 40 милиони хора, принудени да напуснат своя дом заради война или посегателство над човешките им права. През 2013 година, рекорден брой хора са поели по този път.

От 12 юни на страницата http://stories.unhcr.org/ се разказват бежански истории, включително на разселени хора, намерили убежище в България.

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет обявява 20 юни 2014 г. за Ден на отворени врати в центровете на агенцията. През тази година честването е свързано с изпълнението на Спешните мерки за преодоляване на кризата, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България, и с помощта, оказана от БЧК, от държавни ведомства, вероизповедания, неправителствени организации, доброволци и отделни граждани, за подпомагане на бежанците, потърсили закрила от българската държава.

На 20 юни от девет часа сутринта председателят на Българския червен кръст Христо Григоров и председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев, д-р, ще открият Световния ден на бежанеца в центъра за временно настаняване „Враждебна".

В празничната програма са предвидени песни и танци, изпълнени от малките бежанци, изложби на рисунки и снимки с автори от търсещите закрила, откриване на новопостроени и реновирани обекти, раздаване на подаръци, срещи и прояви на неправителствени организации.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), в партньорство със Столична община, пускат изрисуван автобус в обществената транспортна мрежа.

Събитието ще бъде открито от кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова и представителя на ВКБООН в България г-н Роланд Франсоа- Вейл утре от 11.00 часа на улица "Шипка", между входа на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и първата спирка на автобус 280.

Световната кампания на ВКБООН „1 семейство", ще бъде представена в България с помощта на художниците Стоян Стойнов и Атанас Скодов. Чрез своето изкуство те ще представят картина, изрисувана върху автобус от градския транспорт, която изобразява толерантност и съпричастност към бежанците.

Български хелзинкски комитет и Мулти култи колектив органзират кампания "Запознай се с бежанците". Тя цели да повиши информираността на обществото относно бежанците в България и включва развенчаване на митове, представяне на интересни бежански истории пред медиите, представяне на доброволци/дарители, както и набиране на нефинансови дарения. Организаторите се надяват да насърчат толерантност, разбиране и приемане.

Защо? За да видим бежанците отвъд клишетата. За да разберем, че те са способни да се справят сами, но сега имат нужда от помощ, за да си стъпят на краката след ужасите, които са ги накарали да избягат от родината.

Включи се в акцията за набиране на дарения на 21 юни, събота, от 15:00 до 19:00 ч. пред Народния театър в София, като дариш:

  • Кухненска посуда (чинии, чаши, прибори, тави, тенджери, тигани, купи);
  • Запазени бебешки и детски пролетни или летни дрешки и обувчици;
  • Детски играчки.

Ако искаш да се включиш в кампанията, като разкажеш личната си история като доброволец или дарител, до пункта с дарения ще те очакват професионален фотограф и представител на организаторите, който ще запише историята ти.

Вълната от бежанци заля страната ни с пълна сила през миналата година. Държавата се сблъска с огромно предизвикателство, което обаче се превърна в проблем, поради липсата на капацитет за настаняване на над 10 000 бежанци, които потърсиха помощ у нас. Местата за настаняване се оказаха наполовина. Хиляди чакат на границата. Другият, не по-малък проблем, се оказа нетолерантността. Местни жители протестираха срещу настаняването на имигранти в градовете и селата. А големият страх доайде от хипотезата, че сред бежанците има терористи. 

В България има около 5 хиляди сирийски бежанци, от които 40% са деца - тоест около 2 хиляди. От всички тях само 65 деца посещават училище. 

От войната в Сирия най-засегната обаче беше Турция. 

Нова вълна от бежанци тръгна от Украйна след кървавите събития там сега. 

Бежанската вълна се засилва с всеки изминат ден и час! Хората бягат накъдето им видят очите. Хуманитарен коридор, който гарантира безопасността на бежанците все още не е обезпечен. В Крим пристигат по над 200 бежанци от Украйна всеки ден."

Около 400 хиляди бежанци от Украйна има в граничните райони на Русия, заяви пред журналисти ръководителят на Федералната миграционна служба Константин Ромодановски. Той отбеляза също, че през последните 4 дни в тези региони са пристигнали около 70 хиляди души. Ромодановски заяви, че неговото ведомство разработва предложения за разширяване на квотите за временно пребиваване на украинските бежанци в Русия, предава Гласът на Русия.

От юни поради влошаващата се ситуация в югоизточната част на Украйна значително се увеличи потокът от бежанци към Русия, особено в граничната Ростовска област. Всеки ден в областта влизат до 10 хиляди украински граждани.

Броят на бежанците от военни конфликти или политическо преследаване е надхвърлил 50 милиона души през 2013-а, което се случва за първи път след Втората световна война, сочи доклад на Агенцията за бежанците към ООН. 51,2 милиона души са били принудени да напуснат домовете или родината си, което е с шест милиона повече от предходната година.

Върховният комисар за бежанците Антонио Гутиереш заяви, че увеличеният брой бежанци представлява "огромно предизвикателство" за хуманитарните организации. За големия брой бежанци най-много са допринесли конфликтите в Сирия, Централна Африка и Южен Судан. Освен че конфликтите все повече се множат, съществуващите конфликти не отмират, отбелязва Гутиереш.

Увеличава се и товарът върху развиващите се страни, които приютяват все повече бежанци. До преди десет години около 30 процента от бежанците са намирали убежище в индустриално развитите държави, докато сега този процент е само 14.

Снимка: stories.unhcr.org

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.