• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Андрей Ковачев: ЕС да настоява за незабавни мерки за справяне с първоизточника на кризата с бежанците

Андрей Ковачев: ЕС да настоява за незабавни мерки за справяне с първоизточника на кризата с бежанците

/КРОСС/Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев взе участие в извънредните дебати в Комисията по външни работи, съвместно с Комисията по граждански права, правни въпроси и вътрешни работи в ЕП по темата за бежанците и мигрантската вълна към Европа. На дебата присъстваха Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, върховният комисар на ООН по въпросите за бежанците Антонио Гутиереш, представители от парламентите на Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Тунис и Турция.

В рамките на дебата г-н Ковачев направи изказване в което подчерта, че "повечето мерки, които предприемаме са насочени към справяне със симптомите, но не със самото "заболяване". Възниква въпросът за незабавните действия, които Европейският съюз трябва да предприеме за справяне с първоизточника на кризата с бежанците. Много хора си задават този въпрос, като виждат хилядите хора, които прииждат към европейските граници." Българският евродепутат изтъкна нуждата от незабавни координирани действия за гарантиране сигурността на бежанците, за възстановяване на държавността и нормалния живот по родните им места и спиране на бежанския поток. Според него "ако не действаме сега, болестта ще се разрасне и лечението ще бъде много по-трудно."

На въпрос на Андрей Ковачев към г-жа Могерини относно конкретните мерки, които ще предприеме ЕС за справяне не само с последиците от кризата, а със самата криза, тя отговори, че ЕС не може да се справи с безпрецедентната криза само с един подход или политика, а с комбинация от мерки. По-конкретно, че вече има съгласие между държавите-членки за започване на втора фаза от програмата "UNIFORMED", която предвижда увеличаване на действията по ограничаване на трафикантите в Средиземно море, особено в териториалните води на Либия. Относно Сирия, Федерика Могерини обяви, че ще бъде създадена международна контактна група, с водеща роля на ООН, но ясно отчитаща позицията на ЕС. "Русия би имала място в такава група, ако има желание да играе конструктивна роля. Европа трябва да спечели битката с "Ислямска държава" в полето на идеите, а именно отстояване на принципите за опазване на малцинствата и за съвместно съжителство на различни хора заедно", изтъкна върховният представител.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.