• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ердоган може да отприщи бежански потоп към България

Ердоган може да отприщи бежански потоп към България

/КРОСС/Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че може да отприщи нов бежански потоп към Европа, ако ЕС не се съгласи да бъдат създадени "зони за сигурност " в Северна Сирия, където да се настанят бежанците, предаде ТАСС. В изявление на бизнес форум днес той отправи остро послание към Европа: "В миналото спирахме автобусите с хора (мигранти) в Одрин (край границата с България - бел. ред.). Направихме го веднъж, два пъти. Но по-нататък, с извинение, ще отворим границите и ще кажем "На добър път" (на бежанците - бел. ред)", заяви Ердоган.

Според президента през последните години "Турция похарчи девет млрд. долара заа бежанците, докато в ЕС само говореха за отделяне на средства. Тези три милиарда евро, които ни бяха обещани, няма да отидат в нашия бюджет, а за бежанците. И тази помощ няма да е достатъчна и ще трябва да продължи, докато траят боевете", добави Ердоган.

Малко по-нататък той промени сумата: "Нечестно е ООН да ни призовава да вземаме мерки за бежанците, вместо самата организация да помага. Турция прие над 2,5 млн. сирийци. Похарчихме 10 млрд. долара за бежанците, а помощта на ООН бе само 455 млн. долара".

"Ако (руските - бел.ред) бомбардировки в Алепо продължат, в Турция могат да дойдат още 600 000 души. Търпеливо чакаме, но търпението ни ще свърши и тогава ще действаме", каза президентът. "Без създаването на зона забранена за полети, на зона за сигурност, на зона без терористи, няма да можем да преодолеем кризата в Сирия... На първо място трябва да се намерят начини сирийците да си останат в границите на своята страна... Не бива да се изисква от Турция да прави повече, а в същото време да продължават операциите на режима на Башар Асад и руските бомбардировки... Така не може. ООН и особено Съветът за сигурност поставят под въпрос своята легитимност с такова поведение", смята турският лидер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.