• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Буруджиева: Предсрочните избори са единствено и само оправдание, ако искаш да сменяш партньорите

Буруджиева: Предсрочните избори са единствено и само оправдание, ако искаш да сменяш партньорите

/КРОСС/Стъпки към обещаните от управляващите реформи очаква да бъдат направени в новия политически сезон политолог България Татяна Буруджиева. Според нея горещото лято продължава в парламентарната зала.

Това очакване е прекалено ведро, смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него августовската скука ще продължи и през септември. Сътресения няма да има и през октомври. Като изключим забавлението с горивата - нищо особено, каза той.

Двамата коментира новия политически сезон в ефира на ТВ7.

Въпреки че не очаква големи сътресения през есента,  Безлов смята, че местните избори ще са предизвикателство, защото по места ще се разпределят големите пари по европейските фондове. Очакванията му от сблъсъка в общините са подобни на тези от миналата година при парламентарните избори.

Не мисля, че някой очаква големи изненади.

Имаме едно голямо парче, което очакваме, че ГЕРБ ще го вземе. Имаме едно сигурно парче на ДПС и не знаем какво ще вземат останалите, разпредели порциите Безлов.

Възможно е по места да има силни коалиции анти-ГЕРБ, анти-ДПС, но като цяло, според нагласите в момента и като пари, които са отделени за тези избори, промени няма да има, допълни той.

На въпрос дали ДПС ще измести БСП от втората политическа сила Татяна Буруджиева беше категорична, че БСП ще има по-висок резултат, но фактът, че този въпрос се коментира означава, че в БСП всички трябва много сериозно да се замислят, особено ръководството, защото той е израз на много дълбоките проблеми пред БСП.

БСП е действително в лошо състояние в момента и продължава да прави грешни ходове (издигането на Георги Гергов за кандидат за кмет в Пловдив и на Анелия Клисарова - във Варна), коментира Безлов. По думите му електората на столетницата измира, а БСП така и не успя да направи нова левица.

Че БСП не успя да се адаптира към новото време и да покаже онази нова левица, за която толкова време се говореше, потвърди и Татяна Буруджиева. Тя обаче не се съгласи с това, че избирателите на левицата умират. Винаги е имало милион - милион и нещо, каза тя.

Милион не сте имали от... - опита се да каже Тихомир Безлов, но бързо беше прекъснат от събеседничката си, която раздразнително му заяви, че тя по-добре знае от него, който не знае за кого гласува.

Татяна Буруджиева защити кандидатурата на Анелия Клисарова във Варна и заяви, че това е единствената алтернатива, тъй като всички други играчи вече сме ги виждали.

Що се отнася до Георги Гергов тя каза, че по принцип е на позиция, че хора, които са начело на  бизнес, не трябва да бъдат на ръководни и изборни постове и прочие в една партия, която и да е тя, защото, особено в българската ситуация, остава впечатлението, че се бориш за свежите пари, които отиват към бизнеса, както и поради конфликт на интереси - кое ще защитиш - това, което иска твоя бизнес или интересите на партията си.  

Кое е грешка и кое не е грешка ще го говорим след изборите, отсече тя.

По отношение на законите, които предстоят да бъдат гласувани, Тихомир Безлов също не очаква резки движения.

По отношение на здравната реформа - няма как да затворите 300 болници като имате 400, няма как да ги направите като австрийските или белгийските - 80 или 100. Ако тръгнете да го правите, действително ще взривите държавата, каза той и допълни, че същото се отнася и за съдебната система, „с която някои толкова се забавляват". Това, че ще промените нещо в Конституцията, с нищо няма да промени нещо по същество в статуквото, каза Безлов. По думите му магистратите на най-високите нива са до пенсия, а те са хората, които определят правилата в държавата, не е и изпълнителната власт даже.

В момента в България се пренареждат властовите ресурси, смята политологът Татяна Буруджиева. Единственият въпрос, на който тя няма отговор, ще вземат ли управляващите решение за предсрочни избори. Защото предсрочните избори са единствено и само оправдание, ако искаш да сменяш партньорите в коалицията, иначе няма особен смисъл от това, каза Буруджиева.

Дали ще има предсрочни избори ще е решение изцяло на ГЕРБ. Другите ще си седят във властта докато ги оставят, допълни тя.

В момента всички са щастливи по свой си начин, смята Тихомир Безлов.

Ако реформаторите тръгнат на избори, не е ясно какво ще се случи. Не е ясно и дали могат да ги предизвикат, коментира той. Според него големият въпрос е доколко е склонен Борисов да работи с ДПС открито.

Аз си мисля, че той като достатъчно опитен политик знае, че това ще е самоубийство за него, каза Безлов. С Пеевски, без Пеевски - това значи - самоубийство, категоричен бе той. Мнението си Безлов изгражда въз основа на обществените нагласи в последното десетилетие, които се видяха на ромските събития това лято. Той е убеден, че ромската вълна, респективно - анти-ДПС, няма да спре. А ДПС има три резервоара - най-малкият е етническите турци, най-големият е ромските гласове, каза той. Според Безлов най-интересното на тези избори е кой какво ще прави с ромите.

Според Тихомир Безлов Борисов в момента се чувства добре в тази гъвкава ситуация, а да преговаря открито с ДПС е рисково. Според него предсрочни избори не е добър вариант и защото се засилва несигурността в страната. Може да гръмнат и другата голяма българска банка, каза той.

Нея ще я гръмнат, ако искат и ако им трябва, каза от своя страна Буруджиева.

Тя също е на мнение, че ромската карта на изборите на 25 октомври е много важна.

Довели сме нещата до крайност кат общество и за мен това е изключително взривоопасно и рисковано. Факт е, че това ще се използва от самите кандидати за кметове, каза още тя и посочи като пример Карлово, където реакцията анти-ДПС е в крайна фаза, и Варна - където продължава събарянето на ромски незаконни къщи.  

Що се отнася до Делян Пеевски тя каза: Ида се оттегли, бизнесът му е в България, а в България всичко е крайно свързано с политиката, коментира Буруджиева. Какво като се оттегли като депутат?! Той и сега както прави като е депутат по-точно, освен да нарежда като отиде в парламента по-голямо удобство за някои неща и след това да си замине, допълни тя.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.