• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Библиотеките остават основен източник за набавяне на академична литература

Библиотеките остават основен източник за набавяне на академична литература

/КРОСС/Увеличава се броят на студентите, които ползват онлайн източници за намиране на академична информация, показва национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 8-27 февруари 2014г. сред академичната общност. 

Библиотеките остават основен източник за набавяне на академична литература, но задълбочаващите се проблеми, свързани с остаряващия библиотечен фонд и липсата на издания на чужди езици, карат все повече преподаватели и студенти да търсят алтернативни информационни ресурси. Сред най-активно ползваните се откроява Сводния каталог на академичните библиотеки в страната НАБИС, разработен от фондация Националната Академична Библиотечно-информационна Система (НАБИС - www.nalis.bg). Приблизително 17 500 представители на академичната общност се възползват от възможностите на онлайн платформата. Това са най-активно четящите и ползващи академични и обществени библиотеки, показва данните от проучването на Алфа Рисърч. Единният каталог НАБИС предлага интегриран онлайн достъп до каталозите на водещите академични библиотеки в страната. Сред основните предимства на системата анкетираните отбелязват осигуряването на удобен и бърз достъп до информация за местонахождението на търсените материали по библиотеки, както и високо ефективен механизъм за търсене.

Сводният каталог НАБИС е достъпен за потребителите от 24 септември 2010 г. и се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България". Четири години и половина след старта на проекта мрежата на НАБИС обхваща 33 библиотеки в България: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", 19 университетски библиотеки, 8 академични и 5 големи обществени библиотеки.
Популяризирането и развитието на интегрираната електронна платформа НАБИС е важна предпоставка за модернизиране на библиотечните услуги като цяло и за повишаване интереса на академичната общност към библиотеките и четенето в частност, е сред изводите от допитването.
Резултатите от проучването показват още, че академичните и градски библиотеки срещат все по-сериозната конкуренция на разрастващите се онлайн търсачки, специализираните бази данни и каталози. Докато лидерите Google и Yahoo са водещи сред академичните среди като цяло, студентите и преподавателите проявяват все по-голям интерес към специализираните онлайн бази данни като Scopus, Science Direct, Web of Knowledge. Тези ресурси са достъпни в градските и академични библиотеки, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.