• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Пет смайващи факта за Теракотената армия

Пет смайващи факта за Теракотената армия

/КРОСС/ През 1974 г. петима китайски селяни копаят кладенец върху хълм в покрайнините на планината Лишан. Случайно се натъкват на масивна керамика и тъй като се знае, че мястото, където се намира днес град Сиан някога е било столица на 11 императорски династии, те незабавно информират общината. На мястото пристигат група археолози.

Това, което намират на 2 метра под земята е смайващо – цяла заровена армия от над 8000 теракотени войници, които са в естествени размери. Заедно с тях има и каляски и коне, също изработени от терактота.

Впоследствие те придобиват известност под името Теракотената армия, станала една от забележителностите на Китай.

1. Готовите фигури са изпичани в огромни пещи при температура около 1000 градуса

На този етап археолозите обаче не са открили следи от тях. Това, което е известно обаче е, че те са били направени на различни места, при това някои са били доста отдалечени. Учените стигнали до този извод по 32 вида цветен прашец, открит по статуите. Чрез разпространението на различните видове растения в региона, изследователите заключават, че скулптурите на конете са правени близо до гробницата на Цин, а статуите на воините са от места, разположени далеч от могилата.

2. Според някои легенди войниците са били реални хора, които са погребани живи

Това обаче е само фолклор. По-вероятно е фигурите да са правени по прототип на най-добрите бойци на император Цин – обединителя на Китай. Малко преди да умре, той лично посочил на приближените си кои точно воини трябва да го съпровождат в отвъдното. Височината на фигурите варира от 185 см до 195 см. Всяка статуя е различна от другите, било то по ръст, облекло и дори размер на обувките. Тежестта им e около 135 килограма.

3. Лицата на всички войници са обърнати на Изток

Това е така, защото натам се намирали разгромените от Цин царства. Лицата на всяка от 8-те хиляди фигури са различни и сред тях има не само китайци, но и монголи, уйгури и тибетци.

4. Оцелели са благодарение на покритието си, в което има метали

Учените дълги години се дивяха как повече от 2 хиляди години Теракотената армия е останала непокътната, а фигурите са напълно консервирани. Една от теориите беше заради високите нива на pH в почвата. Наскоро обаче се разбра, че запазването идва от лака, с който са били обработени статуите. В него е имало бронз и хром, които са ги запазили и до днес.

По същото време се е строила и Великата китайска стена

Цин Шъхуан е основател на династията Цин и е бил първият китайски император, управлявал от 221 до 207г. пр. Хр. Сред многобройните масивни строителни проекти по негово време е и най-ранната Велика китайска стена, която трябвало да защитава Китай от варварските нападения.

Въпреки, че е наричан обединител, Цин бил прочут със своята жестокост. Той наредил да бъдат убити много учени, чиито идеи се различавали от неговите. Императорът не се интересувал особено и от живота на хората, ангажирани в строителството на мащабните инфраструктурни проекти, затова и много от тях загубили живота си в името на мегаломанските му проекти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.