• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Терористите планирали атака с бомба на емблематичната "Саграда фамилия"

Терористите планирали атака с бомба на емблематичната "Саграда фамилия"

/КРОСС/ Извършителите на терористичния акт в Барселона първоначално планирали атаки на три многолюдни места в града, като една от мишените е трябвало да бъде емблематичната за града катедрала „Саграда фамилия", пише днес в. „Еспаньол", цитиран от БТВ.

По информация на изданието терористите щели да заложат експлозиви до катедралата и на бул. „Рамбла". Третата избрана точка не е известна, но се предполага, че е било градското пристанище.

Вестникът отбелязва, че вероятно плановете им били осуетени от взрива в къщата в Алканар, която се смята, че е била нещо като щаб-квартира на терористичната клетка.

След това те били принудени да сменят тактиката и вместо да взривяват, извършили нападение с микробус на „Рамбла".

Междувременно беше съобщено, че още един автомобил, използван от атентаторите, е бил открит в Испания.
Става въпрос за бяло „Рено Канго". Предполага се, че автомобилът е бил взет под наем от мароканеца Юнес Абуякуб. Именно той в четвъртък е наел и белия микробус, който бе намерен изоставен в град Вик.

По-рано се съобщаваше, че властите на Испания са информирали френските си колеги, че колата „Рено Канго" може да е прекосила границата и затова в издирването се включи и френската полиция.

Полицията разследва и ролята на имам, чийто дом е претърсен като част от разследването на двете смъртоносни атаки в Испания. Вероятно именно той е в основата на радикализацията на младежите, за някои от които техни близки твърдят, че дори не били вярващи.

Имамът се казва Абделбаки Ес Сати и се предполага, че е загинал при експлозията в апартамент в Алканар. Ръководителят на джамията Али Ясине разказа, че не е виждал Ес Сати откакто той му споделил, че иска да се върне в Мароко за три месеца.

Към момента Ес Сати не е обявен за официален заподозрян, нито има официално потвърждение от разследващите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.