• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

НСИ отчита малко по-неблагоприятна стопанската конюнктура в България през юни

НСИ отчита малко по-неблагоприятна стопанската конюнктура в България през юни

/КРОСС/ През юни стопанската конюнктура в нашата страна бележи известно отстъпление от близо 10-годишният връх, достигнат месец по-рано, в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат в строителството и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата в нашата страна се понижи с 0,9 пункта спрямо май, когато обаче нарасна с 2,1 пункта до най-високо ниво от края на 2008-а година насам.

Това слабо понижение на индекса се дължи на влошаване на бизнес климата в строителството и в сферата на услугите при поредно подобрение в промишлеността и известно нарастване на бизнес доверието в търговията на дребно, отбелязва НСИ.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се увеличи през юни с 1,5 пункта спрямо предходния месец, когато нарасна с 1,4 пункта, в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. Според тях има подобрение на настоящата производствена активност, като и техните прогнози за следващите три месеца се запазват благоприятни.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 36,8% и от 32,5% от анкетираните от НСИ промишлени мениджъри.

По отношение на продажните цени в промишлеността, мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" спада с 3,4 пункта, но след ръст с цели 8,1 пункта през май, като това понижение се дължи на по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. По-неблагоприятни са и техните мнения относно строителната активност през следващите три месеца, отчита НСИ.

През последния месец се отчита засилване на негативното въздействие на фактора "недостиг на работна сила", който измества на второ и трето място затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 0,8 пункта (след спад с 1,6 пункта през май) в резултат на леко подобрените оценки на търговците на дребно за настоящо бизнес състоянието на техния предприятия. По-резервирани обаче са очакванията има за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла, очакванията на търговците на дребно са за известно тяхно повишение през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" бележи понижение с 4,5 пункта след слабо повишение с 0,9 пункта месец по-рано, като по-рязкото влошаване се дължи на по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състоянието на техните предприятия. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават основни фактори, затрудняващи в най-голям степен бизнес в сферата на услугите.

Относно продажните цени последната анкета на НСИ отчита, че преобладаващите очаквания на мениджърите в сектора са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че проучването на НСИ за юни продължава да отчита солидно представяне на общия бизнес климат в страната, след като през май беше достигнато най-високо ниво от края на 2008-а година насам. В същото време общият бизнес климат индекс продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.