• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Плевнелиев бе запознат с постиженията на ИМИ при БАН

Плевнелиев бе запознат с постиженията на ИМИ при БАН

/КРОСС/ Днес, 10.02.2014 г. президентът Росен Плевнелиев посети Института по математика и информатика при Българската академия на науките.

Учените запознаха държавния глава с основните постижения на Института в областта на математиката, информатиката и техните приложения, както и с интеграцията му в европейското и световно изследователско пространство.

На вниманието на президента бяха представени проекти, разработвани от екипите на Института, в областта на информационната сигурност и системи за овладяване на бедствия и аварии, както и с инициативи за задълбочаване на преките връзки между института и бизнеса, към които той прояви силен интерес и обеща подкрепа. В частност, той пое ангажимент да инициира срещи между представители на БАН и бизнеса.

Президентът бе впечатлен от изложбата на цифровизирани обекти от архитектурното наследство на Колю Фичето "Разрушение и съзидание". Проектът е реализиран като част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. По отношение на проектите в сферата на цифровизацията на научно и културно наследство, които бяха предложени на вниманието му, президентът предложи да съдейства за представянето на този вид дейност на годишната среща на Националното сдружение на общините.

Специално внимание беше обърнато на ангажираността на ИМИ с подготовката на бъдещите поколения математици и информатици, с цел осигуряването на висококвалифицирани кадри за нуждите на висшите училища, изследователските организации и бизнеса. Според държавния глава проблемите на образователната система са изключително актуални. Той би могъл да съдейства за задълбочаването на връзките между бизнеса и Института с цел да се подпомогне финансово подготовката на бъдещите специалисти по математика и информатика.

Проектът „Динамична мрежа за наблюдение на състоянието на пътя" на ученика Христо Стайков, лауреат на Ученическия Институт по математика и информатика, силно заинтригува г-н Плевнелиев. Според него подобни приложни разработки заслужават да бъдат представени за реализиране на съответните държавни организации.

Президентът с радост пое ангажимент да открие международната конференция „Математически дни в София", която ще се проведе тази година от 7 до 10 юли. Основна амбиция на конференцията е да събере на едно място българските математици и информатици, работещи по целия свят. По този начин събитието ще обогати взаимоотношенията между работещите в България математици и българската математическа диаспора.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Idiot

11.02.2014 05:31:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.