• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

28% от жените у нас признават, че са били жертва на насилие

28% от жените у нас признават, че са били жертва на насилие

/КРОСС/ 28% от жените в България са споделили, че са били жертва на насилие в някакъв етап от живота си. Това отчете Бойко Благоев от информационното бюро на Европейския парламент в София в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Това са данни на Европейската агенция за основните права от един техен доклад през 2014 г. България седи сравнително ниско на фона на останалите държави в ЕС. Агенцията прави точно два извода: Или че насилието в България е на ниско ниво, или може би по-страшният извод, че за насилието не се говори и хората много трудно споделят за един такъв доста личен проблем", обясни Благоев.

"Извърви километър в нейните обувки", призова Благоев. За четвърта поредна година ще се проведе инициативата, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени.

Шествието ще започне от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София) на 13 март от 12:30, добави Гергана Кръстева от Българския фонд за жените.

"Искаме да се постави и акцент, че съществуват Кризисни центрове, където жертвите на насилие може да потърсят защита", коментира още тя.

"Изключително важен аспект на шествието и посланието, което то трябва да отправи, е апел към българските институции и към държавата да подпише и ратифицира най-сетне Истанбулската конвенция или още известна като Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Изключително важен международен акт, който дава цялостната рамка за справяне с проблема", посочи тя.

"Трудно е да се намерят хора, които да участват, защото българското общество има предразсъдъци", сподели Благоев. Той обаче не скри, че и много известни хора са решили да се включат.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.