• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Г. Близнашки: Драмата на Ченалова ще се задълбочава

Г. Близнашки: Драмата на Ченалова ще се задълбочава

/КРОСС/ Не ме притеснява агресията срещу мен, зная кой съм. Заниманието с политика у нас изисква здрави нерви, каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в интервю за BTV.

След като участва в протестите срещу кабинета на Пл. Орешарски, Г. Близнашки стана съветник на ДПС за конституционните промени.
„Нямам проблем със съвестта си. Успявам да възпра екстремистките атаки срещу Конституцията. Тези хора много лесно се провалят, защото играят над равнището на компетентността си. Реформаторският блок не е двигател на протеста, но се опитват да си присвоят ролята на морална полиция. Това е изнудване на обществото. По този начин винаги ще губят. Моите мотиви бяха чисти, защото за пореден път застанах в защита на Конституцията. Трябва да се правят реформи, но те трябва да бъдат обосновани. Реформата има смисъл само ако е насочена към подобряване на положението в съдебната система. А хората, които я правят, не знаят нито откъде идват, нито къде отиват", заяви проф. Близнашки.

„Правя нещо, което е мое призвание. Аз съм професор по Конституционно право в Софийския университет, имам дълг пред следващите поколения. Нещата са съвсем различни от начина, по който група интриганти се опитват да ги представят. Протестът по време на кабинета „Орешарски" беше срещу олигархията, затова излязох на улицата. Ние постигнахме своята цел", добави бившият служебен премиер.

„Има един предварителен въпрос, който нито един юрист не може да заобиколи или прескочи - става въпрос за незаконно направени записи. Колкото и да са интересни, те нямат доказателствена стойност. Неслучайно всички, които тръгнаха да атакуват по тази линия, изведнъж се оттеглиха. Най-напред се оттегли президентът Плевнелиев - той отказа да състави комисия, която да разследва случая. Има едно класическо правило - в гражданското общество отделните индивиди могат всичко, което не им е забранено от закона, а държавните органи могат да предприемат само такива действия, които са им разрешени от закона. В този смисъл създаването на такава комисия не е в правомощията на държавния глава. Големият проблем е, че ако Народното събрание направи такава комисия, въпросът, който ще излезе напред, е по чия поръчка са правени тези записи. Всички в момента са ориентирани, че някой е поръчал на Румяна Ченалова да направи записите. Драмата на Ченалова ще се задълбочава заради начина, по който си позволява да действа", каза проф. Близнашки в коментар на публикуваните от сайта „Биволъ" разговори между съдиите Вл. Янева и Р. Ченалова.

Радан Кънев говори за престъпна мрежа - да ги посочи поименно, иначе само се цапат имената на определени хора. Крайната цел на това нещо е да се овладее съдебната система. Част от усилието е да се политизира съдебната система. Гарант за независимостта й трябва да е държавният глава. Да сте чули да направи дори едно изказване по темата? Това е работа на президента, а не френският посланик да говори за „гнили ябълки". Българските работи са си български, подчерта бившият служебен министър-председател.

„Сценарият е срещу главния прокурор, но бумерангът се завъртя и тресна и премиера Борисов. Това е една ешелонирана атака в няколко фази, но изведнъж се оказа, че са ударили не когото трябва, и направиха крачка назад", каза още проф. Близнашки. Ситуацията е грозна и драматична, отбеляза той. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Близнашки е в остро противоречие със себе си. От една страна твърди, че протестира против олигарсите, а от друга е служебен премиер на Плевнелиев, зад който стои кръга "Капитал". Това е остра форма на шезофриния.

03.12.2015 10:41:03

Анонимен

абе ти ли ще се изказваш,цветарка нещастна

03.12.2015 09:14:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.