• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Газ в блок "Хан Аспарух" няма, но правителството мълчи

Газ в блок "Хан Аспарух" няма, но правителството мълчи

/КРОСС/ България няма да се превърне в Кувейт на Балканите.

Проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1) на френската Total в консорциум с Repsol и ОMV на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море е приключил без успех. Това съобщиха за КРОСС добре информирани източници.

Въпросът е защо правителството пази това в тайна. И ако е така, ще бъдат ли похарчени още милиони евро за предвидения и за 2017 година втори сондаж?

През юни, в отговор на депутатски въпрос, министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в Народното събрание, че след приключване на първите сондажни дейности ще бъде извършен анализ на резултатите и ще бъде оценена перспективността на блока. Такъв анализ към момента обаче няма.

След успешните проучвания на територията на Румъния България очакваше около 73 млрд. кубически метра природен газ, които според специалисти, трябваше да ни стигнат за около 30 години.

Консорциумът избра съоръжението на американската Noble Drilling Holding LLC. Преди да пристигне за сондажа в Черно море, корабът е бил на друг проучвателен терен в Западна Африка.

Проучвателните сондажи са едни от най-скъпите операции по търсенето и проучване на нефт и газ
Цялата инвестиция, която консорциумът, ръководен от френската компания, пое ангажимент да осигури в блок "Хан Аспарух " през 2012 г., е на стойност 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше предоставен рекордният бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Ежегодно държавата получава и такса площ в размер на 1.138 млн. лв., което за пет години прави над 5.7 млн. лв.
От 2012 г. в блока бяха направени най-мащабните 3D и 2D сеизмични проучвания, съответно на база на които е избрано и точното място за сондажа. Предварителните разчети показват, че там има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен газ.

Премиерът Борисов очакваше България да може да си спести от 4 - 5 до 6 милиарда долара годишно, като започне да добива свой газ и нефт.

Дори в блок "Хан Аспарух" да бяха открити огромни количества, които да бъдат изнасяни, то страната ни обаче би получавала от тях само концесионната такса, а останалите приходи ще са за консорциума, в който влизат Тоtal, Repsol и ОMV, които разработват находището.

Основните надежди от проучването през следващата година са по-скоро за нефт, отколкото газ.

Ако информацията, с която разполага КРОСС, не отговаря на истината, може да бъде опровергана от компетентните органи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами те румънците ни изпревариха и го засмукаха към тях....

09.09.2016 21:53:36

Тиквеник

Родните ни "политици" все чакат неволята да им свърши работата и не искат те самите да я свършат. Вместо да почнем сами да си уреждаме къщичката, все се надяваме друг да свърши това с тайната надежда за повече комисионни. Т.н. "чужди инвестиции" са продажба на суверенитет и заробване. Ако искане да се развиваме, следва САМИ да инвестираме проектите си и приходите да остават в страната ми, а да чакаме друг да "инвестира" и после да прибира тлъстите печалби.

09.09.2016 10:40:00

бокотиквомразец

АМИ СЕГА ХЪБА, КЪДЕ ЩЕ СИ ГО .......... МАЛОУМНИТЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ,ДЕТО СВИРЯТ НА МЕКИЯ АМЕРИКАНСКОЕВРОГЕЙСКИ КАВАЛ?????НИТО ЮЖЕН ,НИТО АЕЦ МАЛЕЕ,ОХ УЖАС!!!!!

08.09.2016 23:18:08

Анонимен

Никой и не очаква да станем шейхове.Но съм категорично против да си ппюем своето и да се навеждаме, било то на изток или запад. За КРОСС всички знаем накъде са се надупили.

08.09.2016 20:28:30

Пламен Жеков

незнайно защо не може да се коментира с фейсбук профил. аз не се крия. ето и името си написах и да се намери газ и нефт всичко ще потъне в мазните задници на едрите нефтени разбойници от запада и САЩ !! разбира се нашата тиква ще си получи полагаемата комисионна и обещание от чичо САМ че няма да му издаде офшорните сметки.... поне за сега докато слушка! така че драги наивни бай Ганьовци и да се намери и да не се намери газ и нефт вие нищо няма да усетите. даже и много да се намери няма да поевтинее нищо на нашия пазар!! че нали от акцизите се пълни бюджета за да се хрантути цялата тази корумпирана сган от полицаи, магистрати и какви ли не подпори на властта !

08.09.2016 20:13:27

Анонимен

Авторите на статията са я написали с нескрито злорадство. Очевидно те са фенове на ароматния руски газ. Нищо, че ни го продават най-скъпо. Важното е, че който трябва си прибира тлъстите комисионни. Нали тъй ?

08.09.2016 19:27:38

Анонимен

И вие нищо не знаете.Само човъркате някой да ви отговори нещо. Аз пък ви казвам ,че има много газ и нефт. Айде сега напишете друга статия. ТЪПАЦИ

08.09.2016 19:05:39

Анонимен

Има!Има много газ,погледнете карикатурата днес във вестник сега какво е изобилие.

08.09.2016 17:42:54

Анонимен

Обикновено насраните мълчат, както в случая.

08.09.2016 16:52:13

Анонимен

А защо дупчите шелфа, а не край Ловеч, бе некадърници ниедни!!!

08.09.2016 16:30:59

Българина

Ха ха ха герб се пак ус ра

08.09.2016 16:03:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.