• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

АЕЦ "Козлодуй" ще удължава живота на 6-и блок с още 30 години

АЕЦ "Козлодуй" ще удължава живота на 6-и блок с още 30 години

/КРОСС/АЕЦ "Козлодуй" ще удължава живота на 6-и блок с още 30 години, пише "Капитал".

Цялата стойност на модернизацията на двата блока е 360 млн. евро, които ще бъдат осигурени от собствени средства.

Покани за изготвянето на обосновката са изпратени до две руски компании - ОАО ОКБ "Гидропресс" (от групата на "Росатом") и НИЦ "Курчатовский институт" или оторизирани техни представители.

АЕЦ "Козлодуй" има намерение да удължи живота на 6-и блок с още 30 години, с което атомният енергоблок ще бъде експлоатиран общо 60 години. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от централата за "Разработване на обосновка за продължаване на срока на експлоатация на блок 6 на "АЕЦ Козлодуй" до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на "Оценка на остатъчния ресурс на КСК". Тази обосновка на практика ще даде отговор дали ядреният блок може да работи до 2049 г., което е максималният вариант за удължаване на живота му. Според изказвания на изпълнителния директор на централата Димитър Ангелов направените досега анализи не дават основание да се смята, че това не е възможно.

Съкратена процедура

Избраната процедура е договаряне без обявление, тъй като времето, оставащо за изпълнение на мерките по модернизацията на блока, е 30 месеца. Стартиране на друга процедура ще компрометира заложените срокове в лицензията на блок 6 (която предвижда извеждането му от експлоатация през 2019 г.), посочват от централата.
Покани за изготвянето на обосновката са изпратени до две руски компании - ОАО ОКБ "Гидропресс" (от групата на "Росатом") и НИЦ "Курчатовский институт" или оторизирани техни представители. Според обявата те се явяват съответно главен конструктор и научен ръководител на пуска на ядрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" ВВЕР-1000/В230. Компаниите са автори и собственици на конструктивната и проектната документация на основното оборудване, включваща както състава на метала, така и технологията за изготвянето му - данни, с които АЕЦ "Козлодуй" не разполага. Пряко са участвали в строителството, изпитанията и експлоатацията на проекта. "Конструкторите и проектантите от тези организации притежават съответните технологични и научни възможности да модифицират пределите и условията за безопасна експлоатация", се посочва още в обявената обществена поръчка.

Колко ще струва

Цената и срокът за изпълнение на поръчката не са обявени, но от аналогична процедура, само че за пети блок, може да се съди, че тя ще е около 36 млн. евро. Тя беше обявена през юли миналата година, като покани за участие бяха изпратени до същите участници. През октомври 2014 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с Консорциум "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF". "Росенергоатом" също е собственост на "Росатом", в която влиза и "Атомстройекспорт". Последната от своя страна съди Националната електрическа компания (НЕК) за 1 млрд. евро заради спрения едностранно от българската компания проект за АЕЦ "Белене".
Френската EDF и "Росенергоатом" бяха избрани за комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на двата блока през 2011 г., като тогава ставаше въпрос за удължаване на живота им с 20 години.
По последни данни (цитирани в отговор на депутатски въпрос от министъра на енергетиката Теменужка Петкова през юли) стойността на удължаването живота на пети и шести блок ще струва 360 млн. евро. От тях 120 млн. евро са за дейностите по повишаване на проектната топлинна мощност на реакторите до 104%. За сравнение, програмата за модернизация на двата блока през периода 1998 - 2008 г. е на стойност 510 млн. евро. Финансирането ще бъде осигурено със собствени средства на централата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.