• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Реформаторите ще обсъждат дали да сезират Конституционния съд за Закона за НСО

Реформаторите ще обсъждат дали да сезират Конституционния съд за Закона за НСО

/КРОСС/Реформаторският блок ще обсъжда възможността да сезира Конституционния съд заради текстове от Закона за Националната служба за охрана (НСО), приет в края на парламентарния сезон. Това съобщи пред БНР депутатът от блока Петър Славов ден след като президентът Росен Плевнелиев подписа указа за обнародването на закона въпреки исканията за налагане на вето.

Документът бе приет след многобройни критики и правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него. В парламента основни критици на така формулираните правомощия на държавните гардове и широкия контингент, за който те ще се грижат, бяха от Реформаторския блок.

"Надявах се държавният глава да спре закона, но в крайна сметка това е негово правомощие и той е решил да не го упражни", посочи Славов и добави, че от ГЕРБ много бързали с приемането на този закон. Според депутата законът е бил приет на практика "на тъмно" в 10-11 часа вечерта на извънредно заседание. "За съжаление много от добрите предложения, които направихме, поне за корекции и за промени в по-добър смисъл, така че този закон да служи на гражданите, а не да служи на една част от обществото, на една група високопоставени държавни служители, не беше възприет", каза още Славов.

Сред най-критикуваните текстове е за абсолютната необходимост при използването на сила и оръжие, която можело да доведе до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и съответни осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека.

За да се сезира Конституционният съд, са необходими минимум 48 подписа на депутати. Реформаторският блок има 23 народни представители.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По-добре да тръгнат с велосипеди на работа.

13.08.2015 11:01:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.