• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Майкъл Блумбърг отказа да се бори за Белия дом

Майкъл Блумбърг отказа да се бори за Белия дом

/КРОСС/Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ след месеци размишления, съобщи в. "Ню Йорк таймс". 74-годишният милиардер обмисляше да се яви като независим кандидат, но се опасява, че битката между трима души ще доведе до избирането на "опасния за страната Доналд Тръмп".

Блумбърг осъди съгражданина си от Ню Йорк и заяви, че не помни друга такава "разделяща и демагогска президентска кампания, която използва предразсъдъците и страховете на хората". Медийният магнат бил разтревожен от заплахите на Тръмп да забрани на мюсюлмани да влизат в страната и да започне търговски войни срещу Китай и Япония. Блумбърг бил шокиран и от "невежеството на Тръмп по отношение на белите расисти", намеквайки за нежеланието му да откаже подкрепата на бившия лидер на Ку-клукс-клан Дейвид Дюк.

"Има голям шанс кандидатурата ми да доведе до избирането на Доналд Тръмп или сенатора Тед Круз. Не искам да поема такъв риск с чиста съвест", заяви богаташът.

Решението на Блумбърг, който беше 3 мандата кмет на Ню Йорк, слага край на месеци интензивна подготовка за кандидатурата му, която е и последният му шанс за Белия дом. Убеден, че електоратът иска непартийно, технократско правителство, той замислил милиардна кампания, за да предложи независимата си кандидатура. Роденият в Бостън потомък на еврейско семейство с полски и руски корени е бил член и на двете големи американски партии, но след 2007 г. става независим. Състоянието му се оценява на 27 млрд. долара и е считан за най-богатия активен политик в света. Състоянието на Тръмп е 10 млрд. долара.

Блумбърг събрал тайно десетки стратези и членове на персонала си, които провели пробни избори в 22 щата, изготвили сайт, тв реклами и офиси на кампанията.

Ако Тръмп и Бърни Сандърс имаха шанс за номинация за Републиканската и Демократическата партия при първичните избори, Блумбърг щеше да се реши да стартира кампанията, сочат неговите съветници.

Блумбърг обаче се отказва от перспективата да се надпреварва срещу Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, която има сериозна преднина пред Сандърс при демократите. Проучванията показали, че най-много в този случай той би постигнал блокаж в Електоралния колеж, където нито един от тримата кандидати не би събрал необходимите 270 гласа. В такъв случай Камарата на представителите, в която републиканците имат мнозинство, ще избере президента.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.