• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Даниела Бобева: Бизнесът от България и Македония да навлиза съвместно на трети пазари

Даниела Бобева: Бизнесът от България и Македония да навлиза съвместно на трети пазари

/КРОСС/ Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески откриха Македоно-българските бизнес дни, които се провеждат в Щип и Кочани, Македония. Бобева бе поканена от организаторите - председателят на БТПП Цветан Симеонов и на Македоно-българската стопанска камара Зоре Темелковски, да води българската делегация от представители на държавните институции, бизнеса и местните власти. 

Основната цел на бизнес форума бе да бъдат обсъдени възможностите за интегриране и допълване на двете икономики за разширяване на достъпа до трети пазари. „Виждаме потенциал в развитието на индустрията на двете страни, както и в съвместното излизане на трети пазари с повече стоки с висока добавена стойност", посочи Бобева.

Сред участниците в събитието бяха и председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески, двамата посланици - на България в Македония Иван Петков и македонският у нас Благой Ханджийски, дипломати, представители на местните власти на Петрич, Кюстендил, Благоевград и др.

По инициатива на Даниела Бобева беше поканен представител на Българска банка за развитие, за да може съвместно с македонската банка (МБПР) да бъдат обсъдени проекти за насърчаване на експортно ориентирани фирми и за трансгранично сътрудничество.

При откриването на форума вицепремиерите на България и Македония Даниела Бобева и Зоран Ставрески изразиха воля и намерение за ускоряване на изграждането на пътната инфраструктура между двете страни и разкриването на нови ГКПП. „Нашият фокус ще бъде върху подобряването на цялата пътна инфраструктура, която свързва Македония с България, както по отношение на пътищата, така по отношение на жп линиите", посочи Ставрески.

Първият проект, който ще бъде реализиран и вече е в ход, е изграждането на жп линията от Куманово до българската граница. Македонският вицепремиер подчерта, че се разчита много на развитието на пристанището във Варна, тъй като това би било от полза за увеличаване на конкурентоспособността на македонската икономика. Обсъдена бе и необходимостта от разкриване на редовна авиолиния София-Скопие.

Общо бе становището, че икономиките на двете съседни държави биха спечелили от предлагането на съвместен продукт за туристи от Европа и Азия, които проявяват интерес към посещения на исторически забележителности и туристически атракции в повече от една държава.

Бобева и Ставрески признаха, че търговският обем между двете страни на стойност 520 млн. евро е незадоволителен и трябва да мотивира двете страни да го увеличат. Бобева обяви, че за миналата година български компании са инвестирали в Македония 61 млн. евро и призова за увеличаване на инвестициите в двете страни.

„Благодарим за съпричастността на македонския народ към пострадалите от тежките наводнения във Варна, Добрич и Велико Търново. Информирах вицепремиера Ставрески за банковата сметка, разкрита от БЧК, по която желаещите да помогнат, могат да изпратят средства", заяви г-жа Бобева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.