• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Boeing и SpaceX ще започнат за извеждат астронавти до МКС през 2017 г.

Boeing и SpaceX ще започнат за извеждат астронавти до МКС през 2017 г.

/КРОСС/ НАСА ще си партнира с Boeing и SpaceX в изграждането на изградени и поддържани от частни фирми „космически таксита", които да извеждат астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщава Reuters. Една от целите на договора с двете фирми е да се сложи край на зависимостта на САЩ от Русия в извеждането на астронавтr.

Американската космическа агенция разгледа и офертата на Sierra Nevada Corporation, но избра да финансира дългогодишния си партньор Boeing и калифорнийската SpaceX. Общата стойност на договора за изграждане, сертифициране и поддръжка на новите летателни апарати е 6,8 млрд. долара.

Boeing ще получи 4,2, а SpaceX - 2,6 милиарда.

Калифорнийската компания е собственост на предприемача Елън Мъск, който е и изпълнителен директор на фирмата-произодител на електрически автомобили „Тесла Мотърс".

„За SpaceX е голяма чест, че НАСА ни гласува такова доверие", заяви милиардерът Мъск. „Това е важна стъпка в едно пътешествие, което ще ни заведе сред звездите и ще позволи на човечеството да живее на много планети", добави той.

Очаква се първите полети на двете фирми да започнат през 2017 година. Космическият кораб CST-100 на Boeing ще бъде изстрелван на борда на ракети Atlas 5, създадени в рамките на партньорство между Boeing и Lockheed Martin.

SpaceX от своя страна възнамерява да внесе подобрения в своята ракета Dragon, която понастоящем се ползва за доставка на товари до космическата станция.

Освен тестовите полети, договорите на двете фирми включват и опция за между две и шест мисии до Международната космическа станция. Фирмите обаче са собственици на космическите си апарати и си запазват правото да сключват договори с клиенти извън НАСА и дори да предлагат „космически туризъм".

Сключването на договорите беше спешено от влошаването на отношенията между САЩ и Русия в резултат на кризата в Украйна. Успехът на проекта ще сложи край на монопола на Русия върху извеждането на астронавти. НАСА днес плаща по 70 млн. долара на човек за полетите в руските капсули „Союз".

От 2010 г. насам НАСА е инвестирала приблизително 1,5 млрд. долара в различни фирми по програмата за разработване на частни космически полети. Дотук SpaceX и Boeing са спечелили най-много финансиране.

Новите договори представляват развитие на публично-частно партньорство, което днес извежда товари до МКС и управлява лаборатория, издигната на 418 км над земната повърхност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.