• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Четирима отиват на съд заради взрива в завод "Миджур"

Четирима отиват на съд заради взрива в завод "Миджур"

/КРОСС/ Окръжната прокуратура във Видин внесе в съда обвинителния акт за взрива на 1 ноември 2014 г. в завод "Миджур" до с. Горни Лом, при който загинаха 15 души и пострадаха още две жени. Обвиняеми по делото са четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, съобщиха от прокуратурата.

Валери Митков е обвинен за това не е разработил конкретни технически и технологични решения за това как ще става разглобяването на стари боеприпаси, което е най - рисковия етап от утилизацията им. В проекта, който той е изготвил за дейността, не е посочил важни за безопасността параметри - видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване и разположението на работните места. Според обвинителния акт, "тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, довел до смъртта на 15 човека".

В хода на разследването са били събрани доказателства и за извършено от Митков документно престъпление, за което той също ще отговоря. На 17 февруари 2010 г. и на 23 март 2010 г. той е съставил официални документи до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), че дружеството, собственик на завода "Видекс" АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария от 3 февруари 2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините. В действителност възможност за утилизация в този период не е съществувала, тъй като при възникналата в началото на февруари 2010 г. авария на територията на завод "Миджур" е бил напълно разрушен цеха за утилизация на боеприпаси.

Палма Иванова - инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха.

Ивелина Бахчеванова е обвинена в две престъпления по служба.

Божидар Василев е привлечен като обвиняем за две престъпления по служба. В качеството си на началник на отдел "Контрол върху общоопасните средства" в Дирекция "Охранителна и пътна полиция" при Главна дирекция "Охранителна полиция" е нарушил служебните си задължения. Той е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завода до 06.07.2012 г., с което е разрешил на "Видекс"АД нерегламентирани в закона дейности по утилизиране на противопехотни мини ДМ31,М2, М12 и М16, които не са загубили способността си да се детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване. По този начин Василев е дал възможност на "Видекс" АД да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси.

В хода на разследването, проведено от екип следователи от Национална следствена служба (НСлС), както и с участието на експерти-криминалисти от отдел "Криминалистически" към НСлС, са извършени множество процесуално-следствени действия - извършени са огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно - технически, ситуативно - техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро-техническа експертиза. Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.

Предстои Окръжният съд във Видин да насрочи дата за разглеждането на делото.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.